Архієпископ Климент остерігається подальшого переслідування: «мета - очорнити моє ім’я»

09:46, 04.03.2019
Архієпископ Климент остерігається подальшого переслідування: «мета - очорнити моє ім’я»

Священик не виключає подальшого переслідування з боку окупантів (фото: RFE/RL)

Архієпископ Кримської єпархії Православної церкви України Климент каже, що небезпека його переслідування з боку силовиків Росії в окупованому Криму зберігається, справу проти нього не закрили.
 
Про це він повідомив "Крим.Реалії".
 
За його словами, метою затримання було зірвати його заплановану поїздку до українського політв’язня Павла Гриба, якого утримують у Росії, а також очорнити ім’я священнослужителя.
 
"Мета - очорнити моє ім’я. Мовляв, подивіться, хто їздить до українців у в’язниці: злодій, який краде сам у себе, і церковник, який ходить вулицями і матюкається на людей. Зараз адміністративна справа, яка висить наді мною, не закрита", - повідомив він.
 
"Є заява про те, що я нецензурно висловлювався на ринку, цього свідка приводили до відділку поліції, він звичайний безпритульний. Ми всі сміялися, коли він вийшов із відділку поліції і почав матюкатися", - розповів архієпископ Климент.
 
Він зазначив, що не виключає подальших дій російських силовиків.
 
"Небезпека мого переслідування зберігається. Я не в силах передбачити, що вони придумають надалі, аби знищити мене як архієрея Кримської єпархії в Криму. Якщо ми подивимося на справи українських політв’язнів, то побачимо, що спершу у багатьох цих справах з’являється адміністративний протокол. За окремими справами, наприклад, у Андрія Захтея і Євгена Панова, навіть аналогічний тому, який мали оформити на мене - нецензурна лексика в публічному місці", - сказав архієпископ.
 
Він також подякував патріархові Філарету і митрополиту ПЦУ Епіфанію, українській омбудсменці Людмилі Денісовій, адвокатам Емілю Курбедінову і Миколі Полозову, кримськотатарській активістці Лілі Буджуровій за реакцію на його затримання, і наголосив, що "дуже велике коло осіб" долучилося до його звільнення.
 
Нагадаємо, архієпископа Сімферопольського і Кримського Климента (Куща) окупаційна поліція Криму затримала 3 березня на автовокзалі в Сімферополі, коли він уже сидів в автобусі до Ростова-на-Дону. Архієпископ планував поїздку до Ростовського СІЗО, аби відвідати українського політв’язня Павла Гриба.

Російські силовики забрали владику Климента до Київського райвідділку Сімферополя за підозрою про крадіжку в церкві, де він служить. Протримали архієпископа Климента кілька годин та зрештою відпустили навіть без складання протоколу.