Transparency International: Скасування статті про незаконне збагачення загрожує безвізу з ЄС

10:38, 02.03.2019
Transparency International: Скасування статті про незаконне збагачення загрожує безвізу з ЄС

Рішення Конституційного суду України про скасування статті 368-2 Кримінального кодексу значно послаблює антикорупційні зусилля країни, а також може спричинити замороження безвізового режиму з Євросоюзом.

 

Про це йдеться у заяві Transparency International в Україні, повідомляє Громадське.


В організації вважають, що таке подання Конституційного суду порушує міжнародні зобов’язання України, і закликають уряд країни вжити негайних заходів із виправлення ситуації.

 

"Таке рішення суду фактично дає держслужбовцям можливість легалізувати статки, що вірогідно були набуті злочинним шляхом, і не боятися кримінального переслідування", — зазначає Андрій Боровик, виконавчий директор ТІ Україна.

 

"Окрім того, сенс електронного декларування посадовців, що було успішно запроваджене в процесі антикорупційної реформи, тепер зникне через відсутність кримінальної відповідальності за незаконне збагачення. Так само втратять сенс законодавчі норми щодо зумисного декларування неправдивої інформації, оскільки не буде необхідності приховувати статки", — додав він.

 

У Transparency International наголосили, що згідно з українським законодавством, рішення Конституційного суду є обов’язковим, остаточним і не може бути оскаржене.

 

"Якщо системні законодавчі проблеми в Україні не буде вирішено і справи про незаконне збагачення залишаться без розгляду, значна кількість антикорупційних досягнень в державі стануть марними... Справи чиновників, звинувачених у корупції, необхідно розслідувати, а верховенство права має бути відновлено. Якщо рішення знайдено не буде, є всі шанси, що безвізовий режим з ЄС та фінансова допомога МВФ будуть заморожені, а це в свою чергу загрожуватиме економічному розвитку країни", - підкреслила Делія Феррейра Рубіо, голова правління Transparency International.

 

Раніше 59 народних депутатів України звернулися до Конституційного суду, щоб скасувати статтю про незаконне збагачення.

 

26 лютого КС визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання для чиновників за незаконне збагачення. Ініціаторами подання стали 59 народних депутатів, за словами Найєма, 24 з них раніше голосували "за" внесення статті 368-2 КК в нинішній редакції. Серед тих, хто звернувся до КС, 23 нардепа від "Народного фронту", по 11 нардепів БПП і групи "Відродження", 10 нардепів з "Опоблоку", 3 - від "Волі народу", 1 з Радикальної партії.

 

27 лютого Конституційний суд опублікував своє рішення. 

 

Водночас Президент України Петро Порошенко заявив, що має намір внести до парламенту новий законопроект про покарання чиновників за незаконне збагачення. 

 

"Я хочу всіх заспокоїти і сказати, що як тільки рішення буде оприлюднено, як тільки ми з ним ознайомимося, я негайно дам доручення терміново, з урахуванням висновку Конституційного Суду, підготувати і внести до Верховної Ради (я визначу його як невідкладний) законопроект про передбачене покарання для чиновників за незаконне збагачення", - сказав він.

 

Петро Порошенко запевнив, що нову редакцію статті буде "виписано так, що і комар носа не підточить".

 

Заспокоїв і Генеральний прокурор Юрій Луценко. Він запевняє, що стаття про незаконне збагачення чиновників, скасована Конституційним судом, не була дієвою на практиці.

 

"Рішення КСУ не є великою несподіванкою. Спеціалісти в галузі права знають, що наш фантастичний Комітет з антикорупційної діяльності Верховної Ради підготував текст закону, який не відповідає практиці юридичного застосування", - сказав генпрокурор.
 
 
Він наполягає, що свідченням неефективності є те, що "за всі ці роки НАБУ не змогло притягнути до відповідальності по цій статті жодну особу".
 
 

Водночас як заявили в НАБУ, рішення Конституційного Суду України означає, що всі кримінальні провадження в частині, що стосується незаконного збагачення, будуть закриті.

 

 

Поновити розслідування стосовно фігурантів всіх кримінальних проваджень, а також підозрюваних та обвинувачених за вже викритими фактами незаконного збагачення (в разі повернення відповідної статті до ККУ) буде неможливим, адже закон не має зворотної сили. Тому набуте майно за замовчуванням вважатиметься законним, безвідносно до джерел його походження.

 

Законопроект президента України про покарання за незаконне збагачення в четвер, 28 лютого, був зареєстрований у парламенті.