Стежками Шевченка: журналісти показали жахливі дороги Черкащини

09:48, 01.03.2019
Стежками Шевченка: журналісти показали жахливі дороги Черкащини

Не дивно, що до цього міста навіть ті відчайдухи, котрі зважаться на турне, просто не доїздять (кадр ТСН)

Шевченківський край, який мав би стати своєрідною Меккою туризму для українців, шокує бездоріжжям і відсутністю вказівників.

 

Маршрут, який у турагенціях називають "Землею Кобзаря", входять до так і не реалізованого урядового проекту "Золота Підкова", повідомляє ТСН.

 

Канів, Мошни і Корсунь знаходяться в 200 км від столиці, перша чверть шляху до них практично ідеальна. На цій ділянці є велика табличка про туристичний маршрут краями Шевченка.

 

Далі дорога стає гіршою, але ще не критично - трохи більше ста кілометрів до Канева, де Тарасова гора, можна здолати за півтори години. Дорогу проклали до міста, однак у самому місті вона обривається.

 

В Каневі можна побувати в музеї Тараса Шевченка, зайти в копію його хати і насолодитися видами на Дніпро і кручі.

 

 

Наступний пункт подорожі - село МошниЧеркаського району, яке міститься неподалік від Черкас, де залишилося кілька цікавих історичних будівель. Кілометрів 20 до нього дорога нагадує європейську, однак далі все стрімко змінюється.

 

"Туристів не бачив взагалі тут, куди їм їхати по цих дорогах", - кажуть місцеві жителі, які туристів спостерігають переважно на велосипедах.

 

50 км шляху від Канева до Мошен забирають півтори години часу. У селі можна побувати в музеїТараса Шевченка та Спасо-Преображенській церкві, побудованій у 1839 році за оригінальним проектом італійця Джорджіо Торічеллі.

 

У самих Мошнах торіквідермонтували 5 км дороги після протестів місцевих жителів, які перекривали шлях і взагалі не пускали автомобілі. Причому відремонтували саме ту ділянку, де мітингували люди, і навіть з’їзд до музею Тараса Григоровича на сусідню вулицю не проклали. Селяни розповідають, що взимку пасажири пхають по цій дорозі свій автобус, який своїми силами проїхати не може.

 

Схожа біда зі шляхами і в Корсунь - Шевченківскому за 40 км від Мошен. Туди скасували рейси чимало автобусів, а маршруту вихідного дня з Києва немає вже кілька років.

 

Місцеві не ображаються на туристів, що ті не навідуються: "В нього машина стає - йому треба оце? Він краще поїде десь кудись, ніж сюди".

 

Тому не дивно, що до цього міста навіть ті відчайдухи, котрі зважаться на турне, просто не доїздять.

 

Дорога, в жахливій якості котрої пересвідчилися журналісти, має державне значення. Однак на карті "Укравтодору", де позначені ділянки, що першочергово потребують ремонту, червоним вона не виділена - це означає, що для держави вона в задовільному стані та потребує хіба ямкового ремонту.

 

ТСН направила запит ремонтникам із питанням, коли востаннє дорожні служби їздили цим туристичним маршрутом. У Києві відповіли, що за цю дорогу відповідають черкаські колеги, тому коментувати в столиці нічого не можуть.