До 10 років тюрми за корупцію: текст нового закону про незаконне збагачення

21:54, 28.02.2019
До 10 років тюрми за корупцію: текст нового закону про незаконне збагачення

Законопроект президента України про покарання за незаконне збагачення в четвер, 28 лютого, був зареєстрований у парламенті.
 
Текст документу був опублікований на сайті Верховної Ради.
 
У документі незаконне збагачення визначено як набуття особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у власність активів у значному розмірі без законних на те підстав за відсутності ознак зловживання владою або службовим становищем або ознак прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою, а також передача їм таких активів будь-якою іншою особою.
 
Визначається, що такі дії караються позбавленням волі на строк до 2 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років з конфіскацією майна.
 
При цьому ті самі дії, вчинені службовою особою, яка займає відповідальне становище, караються позбавленням волі на строк від 2 до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років з конфіскацією майна.
 
Крім того, незаконне збагачення, вчинене службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище, карається позбавленням волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років з конфіскацією майна.
 
"Під активами в значному розмірі в цій статті розуміються грошові кошти або інше майно, а також доходи від них, якщо їх розмір (вартість) перевищує одну тисячу неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Під передачею активів у цій статті розуміється укладення будь-яких угод, на підставі яких виникає право власності або право користування на активи, а також надання іншій особі грошових коштів або іншого майна для укладення таких угод", - зазначено в примітці до тексту закону.
 
Таким чином вносяться зміни до статті 368 під значком 5 Кримінального кодексу, а також до статті 368-2 Кримінального процесуального кодексу і до статті 297 зі значком 1.
 
"Якщо слідством буде доведено, що кошти, рухоме або нерухоме майно було придбане посадовими особами незаконним способом, така дія буде вважатися корупційною", - розповіла представник президента в Раді Ірина Луценко.