В Україні лобіюють створення першого вітчизняного плавучого космодрому

01.03.2019
В Україні лобіюють створення першого вітчизняного плавучого космодрому

Амбіційний проект анонсував генеральний директор держпідприєм­ства «Південмаш» Сергій Войт, який висловив упевненість, що Україна повинна мати власний майданчик для запуску ракет.
 
 
За його словами, підприємство спеціалізується на ракетобудуванні та працює з 23 країнами, у тому числі Європи, отже, власний майданчик для запуску ракет — це лише питання часу. 
 
 
Під ідею будівництва космодрому в місті Дніпро в 2018 році терміново було створено компанію Space Logistics Ukraine (директор Дмитро Легеза), яка сформувала експертну групу з розрахунку територіальної складової цього проекту. 
 
 
Одна з головних ідей компанії полягає у залученні приватного капіталу до реалізації космічних проектів у нашій країні. 
 
 
Мовляв, для інвесторів угода дуже приваблива, адже в майбутньому дозволить відбити вкладені кошти шляхом комерційних запусків ракет, а також на створенні (обслуговуванні) логістичної інфраструктури космодрому.
 
До речі, фахівці вже підтвердили технічну можливість будівництва об’єкта на березі Дніпровсько-Бузького лиману Чорного моря (неподалік села Олександрівка Білозерського району на кордоні Херсонщини з Миколаївською областю).
 
Свою готовність втілити у життя українську мрію про космодром висловили й на Херсонському державному заводі «Палада», де досi успішно будували плавучі споруди (доки).
 
Нині триває обговорення організаційних питань створення стартового наземного комплексу запуску космiчних ракет на території України.
 
Південний берег Чорного моря на Херсонщині вибраний не випадково, адже планується, що космодром буде не звичайний, а водний. Тобто ракети стартуватимуть у Космос iз плавучої платформи.
 
Якщо оригінальний задум таки реалізують, то ракети «Циклон» літатимуть над повітряним простором окупованого півострова Крим, а також над Туреччиною. А ступені ракет iз токсичним паливом планується скидати у районі Середземного моря.
 
Якщо ж говорити про «ціну питання», то в пам’яті спливає плавучий космодром «Морський старт» (Тихий океан), створений у тому числі й під українські ракети «Зеніт-3SL» (36 запусків, з яких 33  були успішними, але проект законсервований), який свого часу обійшовся міжнародному консорціуму в 150 мільйонів доларів.
 
Експерти припускають, що нинішнє будівництво космодрому на Херсонщині обійдеться у суму не менш ніж один мільярд доларів, і ці гроші, швидше за все, не окупляться у найближчі 20-30 років.