Стаття про незаконне збагачення була неефективною - Юрій Луценко

16:57, 27.02.2019
Стаття про незаконне збагачення була неефективною - Юрій Луценко

Юрій Луценко (кадр відео)

Генеральний прокурор Юрій Луценко вважає, що стаття про незаконне збагачення чиновників, скасована Конституційним судом, не була дієвою на практиці.
 
Про це він заявив під час брифінгу у середу, передає "Українська правда".
 
"Рішення КСУ не є великою несподіванкою. Спеціалісти в галузі права знають, що наш фантастичний Комітет з антикорупційної діяльності Верховної Ради підготував текст закону, який не відповідає практиці юридичного застосування", - сказав генпрокурор.
 
Він наполягає, що свідченням неефективності є те, що "за всі ці роки НАБУ не змогло притягнути до відповідальності по цій статті жодну особу".
 
За словами Луценка, висловлювати претензії до КС можуть лише ті, хто "ретельно не вчитувався в документи".
 
"Юристи називають такі статті "мертвими", тобто тими, які не можна застосувати на практиці… Норми погано прописаного закону не діяли… Очевидно, треба поправити закон і діяти рішуче в цьому напрямку", - додав очільник ГПУ.
 
Він зазначив, що підтримує  точку зору Петра Порошенка в тому, що треба проаналізувати рішення Конституційного суду і після цього внести до парламенту новий законопроект, "який буде дієвим, ефективним для того, щоб незаконне збагачення в нашій країні каралося не на словах, як сьогодні, а на ділі".
 
Як повідомляла "УМ", 26 лютого Конституційний суд України визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу, що передбачає притягнення особи до відповідальності за незаконне збагачення. Відтепер усі кримінальні справи, порушені правоохоронцями за фактом незаконного збагачення, мають бути закриті.
 
Пізніше стало відомо, що 59 народних депутатів України звернулися до Конституційного суду, щоб скасувати статтю про незаконне збагачення.