Захоплення Криму: 5 років від початку окупації (відео)

11:47, 20.02.2019
Захоплення Криму: 5 років від початку окупації (відео)

20 лютого 2014 року "зелені чоловічки" вторглися до українського Криму (фото: 24 Канал)

П'ять років тому 20 лютого 2014 року, військові Росії вторглися до Криму і почали окупацію українського півострова. Саме цей день Верховна Рада визначила як день початку збройної агресії Росії проти України.
 
Своїм вторгненням в Крим Кремль почав війну, яка триває досі. Перші загарбники були без розпізнавальних знаків. Пізніше самі жителі Криму назвали їх "зеленими чоловічками".
 
У Криму після початку вторгнення силовиків Росії в містах почалася паніка, пише ATR. Одні збирали речі і хотіли виїхати з півострова, інші - стояли в чергах до банкомату, щоб зняти гроші, адже вони могли припинити роботу. Тим часом військові Росії проводили так звані вчення на півострові.
 

Пізніше на півострові пройшли ряд масових проросійських і мітингів на захист територіальної цілісності України, за яку виступили кримські татари.
 
У результаті окупанти провели незаконний референдум про приєднання Криму до Росії.
 
Але цього Росія видалося замало, й уже в квітні 2014 року вона створила так звану ДНР. У серпні того ж року силовики Росії вторглися на територію Донецької та Луганської областей, що в подальшому призвело до окупації частини територій. Збройна агресія Росії триває досі.
 
Як повідомляла "УМ", в окупованому Криму видали підручник, що розпалює ненависть до кримських татар.