Бійка за храм на Тернопільщіні: УПЦ МП звинувачує поліцію

09:58, 04.02.2019
Бійка за храм на Тернопільщіні: УПЦ МП звинувачує поліцію

В УПЦ МП заявляють, що поліція стала на бік прихильників ПЦУ (фото: прес-служба УПЦ МП)

Українська православна церква Московського патріархату заявляє про побиття молодиками та поліцією священика Свято-Преображенського храму села Гнездичне Збаразького району на Тернопільщині.
 
Водночас в поліції стверджують, що бійка сталася через неузгодженість часу використання храму.
 
Конфлікт виник у неділю біля храму між прихильниками Православної церкви України та представниками релігійної громади УПЦ МП.
 
Як повідомив інформаційно-просвітницький відділ УПЦ МП,  "особливо від рук чоловіків кремезної статури з червоно-чорними нашивками на рукавах та власне поліції постраждав настоятель релігійної громади Української Православної Церкви протоієрей Стефан Балан".
 
В УПЦ МП стверджують, що вранці перед початком богослужіння біля церкви почали збиратися прихильники ПЦУ, які "зірвали Божественну літургію вірянам" УПЦ МП.
 

"Представники релігійної громади УПЦ, розуміючи, що планується захоплення храму, стали на сходах церкви", - йдеться в повідомленні.
 
В УПЦ МП звинувачують поліцію в тому, що вона стала на бік прихильників ПЦУ.
 
"Мене били, вірян штовхали. А потім прийшли якісь чоловіки у захисній формі з червоно-чорними нашивками і почали нас усіх розкидати. Мене схопили за голову, зламали палець. Після цього, ми викликали швидку. Медичні працівники зафіксували побиття всього тіла - голова, груди, руки", - розповів голова релігійної громади Стефан Балан, який, за повідомленням УПЦ МП, найбільше постраждав у сутичці.
 
Прес-служба зазначає, що 13 січня активісти провели збори села, на яких частина присутніх проголосувала за перехід в новостворену ПЦУ, однак релігійна ж громада вирішила лишитися в лоні УПЦ МП.
 
У свою чергу, як повідомив 4 лютого речник Національної поліції Ярослав Тракало "Українській правді", правоохоронці не застосовували силу щодо священика УПЦ МП на Тернопільщині
 
За словами Тракала, конфлікт, який переріс у штовханину між прихильниками різних церков, виник через неузгодження часу проведення богослужіння. Поліція виконувала свої обов'язки з охорони порядку згідно із законодавством.
 
"Правоохоронці розділили дві сторони - задля уникнення конфлікту і громадського протистоянння. Окремі громадяни однієї з релігійних конфесій, за підтримки привезених не місцевих соратників, почали конфліктувати з представниками правоохоронних органів, намагаючись увійти до культової споруди, попри попередні домовленості між двома міжконфесійними громадами. Внаслідок чого відбувся конфлікт", - пояснює Тракало.
 
Він наголошує, що жодного застосування сили з боку поліції не було.
 
"Охорону громадського порядку на місці події забезпечували 25 співробітників поліції. Вони вживали заходи, аби не допустити подальше поширення конфліктної ситуації. Один із священиків звернувся до медиків із скаргами на біль у голові, йому надали меддопомогу. Працівники поліції встановлюють усі обставини інциденту" - розповів Тракало.
 
Окремо речник Нацполіції наголосив на відсутності на місці інциденту підрозділів спецпризначення
 
"Їх не було і не могло бути, оскільки спецпідрозділи виконують поставлені державою і, виходячи з оперативної обстановки, завдання. А не займаються вирішенням не покладених на них функцій", - заявив він.
 
У Нацполіції закликали всі релігійні сторони бути толерантними, діяти чітко в рамках законодавства або домовленостей на рівні громад, і не маніпулювати функцією поліції.
 
"Відомості за даною подією внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею 296 ККУ - хуліганство. Поліцейські встановлюють усі обставини інциденту", - повідомив Ярослав Тракало.
 
Як повідомляла "УМ", громада села Радошівка на Тернопільщині не може перейти до ПЦУ через конфлікт із священиком.