Лічильники газу виробництва України обраховують споживачів - «Гроші»

18:53, 30.01.2019
Лічильники газу виробництва України обраховують споживачів - «Гроші»

Усі перевірені журналістами лічильники в 90% випадків показали похибку в плюс, а не в мінус. Тобто обраховують саме споживача, а не навпаки (фото: Уніан)

Майже всі лічильники газу мають похибку, яка щомісяця коштує споживачам зайвих витрат. Про це стверджують журналісти програми "Гроші".
 
Як пише УНІАН, вони направили до "Укрметртестстандарту" 5 лічильників від найпопулярніших в Україні виробників.
 
"І результати проведеної експертизи просто шокували. Разом із метрологами і науковцями журналісти крок за кроком викрили багатомільярдну схему обману споживачів", - пише видання. 
 
Як пояснив заступник керівника департаменту ДП "Укрметртестстандарт" Андрій Рак, кожна людина може написати заяву, "і не можуть відмовити в знятті цього лічильника і провести повірку в будь-якій уповноваженій організації".
 
Як пише видання, перевірка лічильників відбувалась за чітко прописаними вимогами. Температура повітря в лабораторії повинна бути 20 градусів, тиск - 760 міліметрів ртутного стовпчика, також має значення вологість та безліч інших параметрів. Тільки за цих ідеальних умов лічильник перевіряють - на трьох рівнях споживання - максимальному, середньому та мінімальному.
 
"Перший же лічильник не проходить повірку. Похибка на середньому рівні споживання сягає майже плюс два відсотки при максимально допустимих півтора відсотки. Перевірка кожного лічильника - це кілька годин тестувань. За перший день ми встигаємо повірити три апарати, і всі вони виявляються непридатними до експлуатації. Усі крутять у збиток споживачам, тобто вам. Виключно на користь постачальника!", - пишуть журналісти.
 
Таким чином переплата в середньому складатиме 50-100 гривень щомісяця, при цьому лічильників даного виробника по всій Україні встановлено кілька мільйонів. 
 
Окрім того, журналісти виявили закономірність: усі перевірені лічильники у 90% випадків показують похибку в плюс, а не в мінус. Тобто обраховують саме споживача, а не навпаки.
 
На 5-му місці за результатами повірки опинився вітчизняний лічильник "Октава", який виробляє завод "Генератор". Його похибка на середньому споживанні +2,2% при максимально допустимій нормі відхилення у всього півтора відсотки.
 
Четверте місце - лічильник виробництва рівненського заводу "Самгаз" - плюс 1,8 % на користь облгазів.
 
Третє місце - італійський лічильник "Петро Фіорентіні", який на середньому споживанні показав 1,7%  більше нуля.
 
В межах похибки (+ 0,98) працює лічильник "Ямпіль", що виробляється на Сумщині - він на другому місці.
 
На першому ж місці - німецький лічильник "Ельстер" із результатом +0,92%. "Тобто він найбільш для вас економний: хоч і накручує більше, ніж ви спожили, але все ж в рамках дозволеного", - пише ЗМІ. 
 
"Якісь більше, якісь менше, але всі протестовані лічильники дурять. На відсоток або два - здається, ніби і небагато - але ж такі апарати встановлені у майже 8 мільйонах осель! І якщо в середньому кожен з них щомісяця зимою нараховує хоча б 200 кубометрів газу, то по сучасній його ціні в 8,5 гривень за кубометр - маємо загальні 10 мільярдів 360 мільйонів гривень, із яких в українців просто крадуть, виходить, 270 мільйонів гривень щомісяця! Це саме ті ніби і невеличкі 2 відсотки накрутки наших лічильників", - стверджують журналісти "Грошей". 
 
За їх словами, якщо є підозри, що лічильник обраховує, вихід один - експертна повірка, що коштує 115 гривень.