«Схід читає»: відомі письменники і нові книжки вирушили до читачів на Донбас

22.01.2019
Упродовж трьох місяців українські письменники зустрічатимуться з читачами на сході України.
 
 
У проекті візьмуть участь близько 30 бібліотек у 15 населених пунктах Донецької та Луганської областей.
 
 
Його організували благодійний фонд Сергія Жадана та Український інститут книги, аби започаткувати у бібліотеках Донбасу традицію проведення творчих зустрічей з авторами популярних книг.
 
Перша зу­стріч iз письменниками, які долучилися до літературного туру «Схід читає», відбулась у Харківській бібліотеці імені Короленка.
 
«До бібліотек потрібно повертати життя, — каже один з авторів ідеї Сергій Жадан. — Вони не повинні бути просто місцем для зберігання книг. — Багато бібліотек, з якими ми дружимо, давно перетворилися на центри культурного життя. Наприклад, бібліотеки у Костянтинівці, Дружківці, Авдіївці, моєму рідному Старобільську. Туди повертаються люди, і ми хочемо підтримати це». 
 
На зустріч iз харків’янами прийшли автори романів про Донбас — Сергій Жадан («Ворошиловград») , Андрій Курков («Сірі бджоли») та Євген Положій («Іловайськ»). У першій поїздці на Луганщину до них приєдналися Таня Стус, Тетяна Щербаченко та Іван Андрусяк. 
 
Загалом бібліотеки, які братимуть участь у проекті, отримають у подарунок від Українського інституту книги понад 2 тисячі нових видань. Ідеться про сучасні твори вітчизняних авторів, а також україномовні переклади іноземних літературних новинок. Скажімо, фонди Харківської  бібліотеки  імені Короленка завдяки участі у проекту збільшилися на 700 примірників. 
 
«Такі зустрічі є особливо актуальними у контексті Програми поповнення фондів публічних бібліотек Українського iнституту книги, — каже директорка закладу Олександра Ковальова. — У рамках цієї програми схвалено до закупівлі державним коштом 714 назви книжок загальним накладом 986 449 тисяч примірників від 92 видавництв на загальну суму 114 567 400 гривень». 
 
Актуальність такого туру Сергій Жадан пояснив непростою ситуацією, в яку потрапили бібліотеки Донбасу під час війни. Письменник каже, що, відвідуючи книгосховище у Станиці Луганській, на власні очі бачив примірники, в яких залишились слiди від куль та осколків.
 
«Ми привезли туди нову літературу, виписали газети, організували зустрічі з письменниками, — повідомив Сергій. — У результаті бібліотека стала для Станиці справжнім центром життя, куди постійно приходять люди».
 
«Цього разу, подорожуючи Луганщиною з проектом «Схід читає», піймав себе на думці, що якось не чути нарікань i звинувачень, — поділився Сергій Жадан. — Бібліотекарі розповідають про свої плани та ідеї, показують відремонтовані приміщення, отриману апаратуру, нові книги. У всіх купа проектів та ініціатив, усі щось пропонують, чимось діляться. Пам’ятаю, як у 2014-2015-му все це обов’язково супроводжувалось розмовами про те, що всюди зрада, і всі довкола — запроданці. А ось чи то зради стало менше, чи то ми всі дійсно трішки змінюємось — але й розмови виходять якісь предметніші, й дискусії конструктивніші, а головне — всі видаються якимись упевненішими, спокійнішими».