Василь Липківський: у Черкасах відкрили пам’ятник першому митрополиту УАПЦ

19:08, 19.01.2019
Василь Липківський: у Черкасах відкрили пам’ятник першому митрополиту УАПЦ

Василь Липківський був розстріляний 1937 року (фото: прес-служба президента України)

У середмісті Черкас 18 січня відкрили пам’ятник першому митрополиту Української автокефальної церкви Василю Липківському. Постамент з’явився біля Черкаського музичного училища імені Гулака-Артемовського, де протягом двох років викладав майбутній патріарх.
 
Участь в урочистостях взяли президент України Петро Порошенко та митрополит Епіфаній, повідомляє місцевий телеканал "Вікка".
 
"Василь Липківський - справжній патріот України, апостол релігійно-національного відродження. Він боровся навіть у найважчих ситуаціях. І цей пам’ятник нагадує нам про великий задум, який виник у часи революції, коли розпочалась, але так і не була завершена боротьба за надання українській церкві автокефалії, - сказав Петро Порошенко під час відкриття пам’ятника митрополиту в Черкасах. - Ми ж здійснили мрію і завершили справу всього життя отця Василія - отримали Томос як визнання канонічності та самостійності української церкви".
 
Важливий для українців документ президент привіз і до Черкас: містяни змогли побачити Томос під час відкриття пам’ятника. Згодом його виставили на загальний огляд у Свято-Троїцькому кафедральному соборі.
 
 
Під час виступу Петро Порошенко також повідомив: напередодні Верховна Рада України ухвалила закон про правове врегулювання переходу релігійних громад до церков.
 
"Кожен українець має право самостійно вирішити: йти до української церкви, чи лишатися з московською ", - наголосив президент.
 
Пам’ятник Василю Липківському освятив  митрополит Київський і всієї України Епіфаній. 
 
На відкритті був присутній і онук отця Василія - Костянтин Липківський.
 
 
"Мене часто запитували: яким був мій дід. Але я відповідав: мої очі його бачили, бо він хрестив мене. Однак розум не пам’ятає, адже його розстріляли у рік мого народження", - поділився спогадами Костянтин Олександрович. І повідомив: вже скоро світ побачить шеститомник праць його видатного діда.
 
Видатний релігійни діяч, церковний реформатор Василь Липківський народився у селі Попудні Уманського повіту, нині це  Монастирищенський район. Брав участь у становленні української автокефалії у часи українсько-радянської війни на початку XX століття.
 
У 1919 році в столичному Микільскому соборі отець Василь відслужив першу літургію українською мовою. У жовтні 1921 року Перший всеукраїнський церковний собор визнав примусовий перехід Київської церкви під зверхність Московського патріархату аморальним та неканонічним. Тоді ж була проголошена Українська автокефальна православна церква, митрополитом якої став отець Василь Липківський.
 
Утім, отримати повну незалежність церкви українцям тоді не судилось. З приходом в Україну радянська влада влаштувала репресії стосовно Липківского та інших священнослужителів УАПЦ. Гоніння та масові арешти, конфіскація церковного майна, зрештою, у 1937 - розстріл. Місце поховання митрополита Липківського досі невідомо.