Парламент Великобританії провалив голосування за Brexit

10:09, 16.01.2019
Парламент Великобританії провалив голосування за Brexit

Тереза Мей та її угода щодо "Брекзіт" не знайшла підтримки депутатів.

Палата громад британського парламенту під час голосування у вівторок ввечері відкинула підготовлену Лондоном і ЄС угоду щодо виходу Великобританії з Європейського Союзу, яку називають Brexit.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

"За" проект угоди проголосували лише 202 депутати, "проти" - 432.

Окрім угоди на голосування в британській Палаті громад було винесено також документ про положення щодо майбутніх відносин Великобританії і ЄС.

Британські ЗМІ відзначають, що подібна ситуація може призвести до того, що Великобританія вийде з ЄС без укладання угоди, або проведе повторний референдум, або ж повернеться до переговорів з ЄС. Також, на думку ЗМІ, не виключені позачергові загальні вибори.

Тепер у прем'єр-міністра Великобританії Терези Мей є всього три дні, щоб представити парламенту план "Б" щодо Brexit.

Очікується, що Тереза Мей може спробувати провести свою угоду через парламент ще раз через кілька днів. За цей час Тереза Мей, можливо, отримає низку поступок від ЄС. Окрім того, парламентаріїв може схилити на користь угоди різка реакція фінансових ринків на невдале голосування.

У період між голосуваннями може активізуватися Лейбористська партія, яка для початку може спробувати схилити парламент до проведення загального голосування, а потім спробувати заручитися підтримкою для проведення повторного референдуму.

Вихід Великобританії з ЄС запланований на 29 березня, після чого почнеться перехідний період, який триватиме до грудня 2021 року.

Водночас, лідери ЄС, насамперед АНгела Меркель, заявили, що угоду щодо "Брекзіт" з боку ЄС змінювати не будуть.

Нагадаємо, Джоан Роулінг неочікувано заговорила російською під час обговорення "Брекзіт".