Розслідування отруєння Сергія Скрипаля привело Велику Британію до Путіна - ЗМІ

10:19, 07.01.2019
У Великій Британії впевнені, що вони з'ясували "все, що варто знати" про замах на колишнього розвідника Росії Сергія Скрипаля в Солсбері, включаючи сліди, що ведуть прямо до президента Володимира Путіна.
 
Про це пише The Telegraph.
 
За словами джерел видання в уряді, у Великій Британії було викрито мережу агентів розвідки Росії, що стоїть за нападом в Солсбері.
 
"Загроза, що її становило ГРУ, яке вчинило спробу вбивства Скрипаля в березні минулого року, була різко скорочена в результаті контртерористичного розслідування, в ході якого були виявлені агенти, які вчинили напад", - пише видання.
 
Окремі джерела видання повідомили, що подробиці змови добре відомі, в тому числі ланцюжок керівників, що веде аж до Путіна, який дав зелене світло на використання хімічної зброї на британській землі.
 
"Ми впевнені, що знаємо все, що нам потрібно знати про Солсбері", - сказало джерело, додавши: "ГРУ будуть потрібні десятиліття, щоб повернути собі точку опори в Великобританії".
 
Операції ГРУ частково були розкриті через їхні ж грубі помилки, такі як надання агентам паспортів з послідовними номерами.
 
У результаті Британія і її союзники змогли зібрати і обмінятися інформацією про особи більшості офіцерів ГРУ, які коли-небудь виїжджали за кордон Росії для секретних операцій.
 
Масова висилка шпигунів з посольств Росії в Європі і США також зіграла величезну роль у підриві російської розвідувальної мережі за кордоном, йдеться в матеріалі.
 
Як відомо, Велика Британія вислала 23 російських дипломата, а США - ще 60 у відповідь на отруєння Сергія і Юлії Скрипалів.
 
І тепер чиновники Британії впевнені, що майже всі 23 дипломата були агентами ГРУ і СВР (служби зовнішньої розвідки) і що цей процес повністю позбавив Росію можливості шпигувати за діями Великої Британії.
 
Як відомо, 5 вересня прокурори Британії оголосили, що вважають причетними до отруєння колишнього співробітника російських спецслужб Сергія Скрипаля та його дочки Юлії двох росіян - Олександра Петрова і Руслана Боширова.
 
Згодом розслідувачі Bellingcat з’ясували справжнє ім’я Руслана Боширова, якого підозрюють у замаху на Сергія Скрипаля. Виявилося, що він полковник ГРУ та має нагороду "герой Росії". Справжнє ім’я підозрюваного - Анатолій Чепіга. А підозрюваний "Олександр Петров", справжнє ім’я якого Олександр Мішкін, виявився героєм Росії, знайомих якого вмовляли не розповідати про нього.
 
Окрім того, спецслужби Великої Британії встановили особу третього підозрюваного в отруєнні Сергія і Юлії Скрипалів в англійському місті Солсбері. Це 45-річний Сергій Федотов.
 
При цьому в Росії оголошення Британією імен підозрюваних в отруєнні Скрипалів назвали спробою роздути антиросійську істерію, а викриття справжнього ім'я Руслана Боширова - "вкидом".
 
Путін заявив, що в Кремлі дізналися, кого влада Великобританії звинувачує в отруєнні Скрипалів. "В принципі, ми звичайно подивилися, що це за люди. Ми знаємо, хто це такі. Ми їх знайшли", - сказав він, додавши, що "нічого там особливого і кримінального немає".
 
Після цього Олександр Петров і Руслан Боширов в ефірі російського каналу заявили, що дійсно приїжджали в Солсбері на запрошення друзів - нібито подивитися на знаменитий собор.
 
Нагадаємо, Сергія Скрипаля отруїли нервово-паралітичною речовиною "Новачок". Від недолугих дій російських диверсантів загинула громадянка Британії Дон Стреджес.