США розширили санкції проти 18 росіян та 4 компаній: список

10:14, 20.12.2018
США розширили санкції проти 18 росіян та 4 компаній: список

США внесла до санкційного переліку проект "Лахта", який став відгалудженням "фабрики тролів" у Ольгіно

США розширили санкції проти 18 росіян та 4 компаній через підривну кібердіяльність та шпигунство.

Як повідомляє УНІАН із посиланням на Департамент казначейства США, який є аналогом міністерства фінансів, обмежувальні заходи запроваджені у відповідь на продовження зневажання Росією міжнародних норм.

"Казначейство запроваджує санкції проти оперативників російської розвідки, які пов'язані з кіберопераціями з метою втручання у вибори 2016 року та широким діапазоном іншої шкідливої діяльності. Ми здійснюємо заходи проти агентів, які працюють від імені олігарха (Олега Дерипаски), який вже перебуває під санкціями, що здійснили хакерський злам Всесвітнього антидопінгового агентства та інших міжнародних організацій, і беруть участь в інших підривних діях", - наголосив міністр фінансів США Стівен Мнучін.

"Сполучені Штати продовжать працювати з міжнародними союзниками та партнерами для здійснення колективних заходів для стримування та оборони проти постійної згубної діяльності Росії, її маріонеток та розвідувальних служб", - заявив очільник відомства.

Під санкції потрапив колишній офіцер ГРУ Віктор Бояркін, який брав участь у бізнесових переговорах від олігарха Дерипаски. Встановлено, що Бояркін і Дерипаска причетні до надання російської фінансової підтримки одній з політичних партій в Чорногорії напередодні виборів у цій країні в 2016 році.

Обмежувальні заходи введено проти низки фізичних та юридичних осіб, пов'язаних з проектом «Лахта», мета якого полягає у здійсненні втручання у політичні та виборчі системи по усьому світу.

Зокрема, з 2014 року в рамках діяльності цього проекту створювалися фіктивні акаунти у соціальних мережах під виглядом громадян США з метою спотворення інформації про вибори в США.

Так, під санкції потрапили такі організації як «ООО «Економіка сьогодні», «Невські новини» та «Федеральне агентство новин (РИА ФАН) (усі зареєстровані в Санкт-Петербурзі), які були задіяні для прикриття діяльності в рамках проекту «Лахта».

Також під санкції потрапив російський англомовний сайт USA Really, який спеціалізувався на публікації інформації, мета якої - викликати політичні розбіжності серед читачів. Інформація була сповнена некоректних тверджень та суджень.

Цим сайтом керував громадяни Росії Олександр Малькевич, щодо якого теж введено санкції.

Крім того, під санкції потрапили представники Головного розвідувального управління РФ Борис Антонов, Анотолій Чепіга, Анатолій Ковальов, Микола Козачек, Олексій Лукашев, Артем Малишев, Олексій Мінін, Олександр Мішкін, Олександр Моренець, Віктор Нетикшо, Олександр Осадчук, Олексій Потьомкін, Євген Серебряков, Олег Сотніков та Іван Єрмаков.

Обмежувальні заходи введені також проти Олени Хусьянової, яка представляє російську компанію «Конкорд-менеджмент», щодо якої вже раніше запроваджувалися санкції у справі через втручання у президентські вибори в США у 2016 році.

Варто відзначити, що отруювачі Скрипалів Анатолій Чепіга та Олександр Мішікін внесені до санкційного списку під реальними іменами, які встановили розслідувачі за даними відкритих джерел.