Макрон поступився: уряд Франції остаточно відмовився від підвищення акцизу на бензин

07.12.2018
Макрон поступився: уряд Франції остаточно відмовився від підвищення акцизу на бензин

Через можливе подорожчання пального Париж просто «вибухнув».

Французи ще раз довели, що є згуртованою нацією, яка вміє відстоювати свої права.
 
 
Під тиском вуличних протестів французький уряд вирішив повністю відмовитися від намірів підвищення акцизів на пальне, повідомив ввечері у середу, 5 грудня, прем’єр-міністр країни Едуар Філіпп.
 
 
«Уряд готовий до діалогу і демонструє це, оскільки підвищення податку було виключено з закону про бюджет на 2019 рік», — заявив він під час виступу у французькому парламенті, інформує агенція «Рейтер».
 
«Потрібно бути сліпим і глухим, щоб не почути народний гнів. Я розумію його силу і серйозність. Джерелом цього гніву є глибока несправедливість», — додав прем’єр-міністр. 
 
Напередодні французький уряд відклав на шість місяців підвищення податку на пальне. Втім протестувальників не задовольнило це рішення і вони заявили про продовження акцій протесту проти зростання цін на бензин.
 
Вуличні акції почались у Франції 17 листопада, коли на площі країни вийшли близько 280 тисяч людей. Демонстранти, окрім проведення мітингів, блокували дороги, автозаправки, сховища пального і торговельні центри.
 
Відтоді акції не припинялись, сягаючи піку у вихідні дні. 24 листопада в них взяли участь майже 106 тисяч осіб, 1 грудня — 136 тисяч. За два тижні були затримані не менше 800 демонстрантів, десятки людей по­страждали. На жаль, під час протестів загинули чотири особи.
 
За останній рік дизельне пальне у Франції подорожчало на 23 відсотки, бензин — на 15 відсотків. Планувалося, що з січня 2019 року акциз іще зросте. Це й обурило французів (то вони ще не бачили цін на пальне в Україні та їхнє співвідношення до українських зарплат!).
 
Чиновники пояснювали це тим, що дороге пальне має змусити французів пересісти з автомобілів із двигунами внутрішнього згоряння на громадський транспорт чи електрокари, що поліпшить екологічну ситуацію. Частина протестувальників також виступала з антипрезидентськими гаслами через незадоволення політикою президента Емманюеля Макрона.
 
Протести не завжди мали мирний характер. У вівторок увечері 13 осіб, серед яких і один неповнолітній, постали перед судом за підозрою в «завдаванні збитків» Тріумфальній арці на Єлисейських полях, повідомила прокуратура Парижа.
 
Вона порушила справу за статтею «несанкціоноване вторгнення на територію історичної пам’ятки, участь у складі групи, сформованої з метою насильницьких дій та завдавання збитків», «переховування краденого», «крадіжки за обтяжливих обставин» та «завдавання збитків історичній пам’ятці, здійснене у складі групи осіб».
 
Вказані злочини були скоєні в суботу, 1 грудня, під час акції протесту «жовтих жилетів», коли до неї приєдналися ліві й праві екстремісти та звичайні хулігани. 
 
Збитки, завдані Тріумфальній арці, оцінюються «в кілька сотень тисяч євро», повідомив президент французького Центру національних історичних пам’яток Філіпп Белаваль. Внаслідок безпорядків багатомільйонних збиткiв зазнали також міський бюджет Парижа та компанії і приватні особи.