Чоловічий монастир УПЦ МП не збирається йти з Почаївської Лаври

13:49, 24.11.2018
Чоловічий монастир УПЦ МП не збирається йти з Почаївської Лаври

В УПЦ МП заявляють що мають намір оскаржити рішення Мін'юсту (фото: chernivtsi-history.blogspot.com)

В УПЦ Московського патріархату заявляють, що рішення Мін'юсту про скасування права на споруди Свято-Успенської Почаївської лаври не позбавляє чоловічий монастир УПЦ МП права ними користуватися.
 
Про це написав на своїй сторінці в Facebook голова Юридичного відділу УПЦ МП протоієрей Олександр Бахов.
 
Він стверджує, що на сьогодні договір від 2003 року про користування спорудами (храми, дзвіниця, келії та ін.) Свято-Успенської Почаївської лаври за чоловічим монастирем УПЦ є діючим і не скасованим.
 
"Звертаю увагу: рішення Мін'юсту про скасування державної реєстрації (вилучення із реєстру запису) про право користування на споруди Свято-Успенської Почаївської лаври не відміняє і не скасовує договір про користування від 2003 року. Водночас право користування, набуте до 2013 року, не підлягає обов'язковій державній реєстрації", - написав Бахов.
 
При цьому він наголосив, що згадане рішення Мін'юсту може бути скасовано у судовому порядку.
 
Як відомо, в 2003 році, за часів прем’єра Віктора Януковича, споруди Почаївської лаври були вилучені зі складу Кременецько-Почаївського заповідника і опинилися в користуванні УПЦ Московського патріархату до 2052 року. Держава фактично втратила контроль над історичною пам’яткою.
 
2018 року Міністерство культури України оскаржило до Міністерства юстиції передачу Почаївської Лаври до рук УПЦ МП.
 
23 листопада стало відомо, що передачу Почаївської лаври Московському патріархату скасували.
 
Як відомо, 11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтримав надання автокефалії Українській церкві.
 
У Москві стурбувалися тим, що в Україні буде незалежна від Росії канонічна церква, тому РПЦ розірвала відносини з Вселенським партіархатом.
 
Церква Росії наполягає на своїх правах в Україні і називає себе "канонічною", а Кремль погрожує захищати православних в Україні, як захищає російськомовних.