Кого Катя Гандзюк підозрювала в замаху на себе: мер Херсона розкрив ім'я СБУ

18:25, 20.11.2018
Кого Катя Гандзюк підозрювала в замаху на себе: мер Херсона розкрив ім'я СБУ

Катерина Гандзюк називала меру Херсона конкретне прізвище людини, яка була начебто зацікавлена здійснити на неї напад (фото: tverezo.info)

Міський голова Херсона Володимир Миколаєнко вважає, що замовити напад на його радницю, керуючу справами Херсонської міськради Катерину Гандзюк могли колишні учасники "русской весны", яких нині контролює поліція Херсона.
 
Про це він сказав журналістам після свого виступу на засіданні Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування нападу на Гандзюк та інших активістів, передає УНІАН.
 
"Я наголосив, що перша версія Гандзюк була "русня", а наступного дня вона назвала конкретне прізвище людини, яка була начебто зацікавлена здійснити на неї напад. Я не кажу і не казав, що ці люди (замовники вбивства, - ред.) працюють у правоохоронних органах, я казав про те, що певні люди, які раніше бігали під триколорами, зараз використовуються правоохоронними органами, можливо, для якихось своїх цілей, що вони знаходяться "під дахом" Нацполіції. Саме про це казала Катя", - сказав мер Херсона.
 
Також він додав, що ці люди нині задіяні в різних структурах.
 
"Я не можу коментувати це, оскільки, можливо, цим зацікавляться ще слідчі, але по великому рахунку, ці люди якщо не всюди, то задіяні в різних структурах", - зазначив Миколаєнко.
 
Мер Херсона також зізнався, що озвучив Службі безпеки України прізвище людини, яку його заступниця Катерина Гандзюк підозрювала у замовленні нападу на неї.
 
"Я був у слідчого СБУ і поділився даними, які мені сказала Катерина. Я був у неї і спитав, хто це може бути. Вона спочатку сказала - це "русня". А потім назвала мені конкретне прізвище, хто це може бути. Я поділився цими даними зі слідчим", - цитує Миколаєнка "Громадське".
 
Він не уточнив конкретного імені на засіданні, однак наголосив, що "жодного поганого слова від Гандзюк про Миколу Паламарчука (депутат БПП) не чув".
 

Катерина Гандзюк померла 4 листопада. Лікарі не змогли врятувати її після того, як на неї вилили сірчану кислоту 31 липня 2018 року. Херсонська активістка та керуюча справами виконкому міськради отримала опіки близько 40% тіла та перенесла низку операцій.

 

Після смерті Катерини Гандзюк активісти поставили вимогу відставки силовиків, насамперед Арсена Авакова та Юрія Луценка, адже замовники нападу досі не встановлені. 
 
При цьому справу щодо вбивства Катерини Гандзюк повністю передали до СБУ.
 
Увечері 5 листопада в мережі з'явилась інформація, що слідство підозрює Ігора Павловського в передачі грошей ймовірному організатору нападу на Гандзюк Сергію Торбіну, але поки він не є офіційним підозрюваним. Пізніше генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що у медіа "витекла частина слідства", завдяки якому 12 людей (яких слідство розглядає як замовників) "отримали необхідну їм інформацію".
 
Ігор Павловський - помічник депутата від БПП Миколи Паламарчука. Після розголошення про підозру в замаху на Гандзюк Паламарчук звільнив Павловського, "щоб він захистив свою честь, гідність".
 
Про всіх підозрюваних у виконанні злочину читайте в "УМ".