ФСБ вчергове захопила катер українських рибалок в Азовському морі

18:15, 19.11.2018
Прикордонники Росії заявили, що затримали в Азовському морі в акваторії Єйська український рибальський катер.
 
Про це повідомив "Інтерфакс" з посиланням на прес-службу прикордонного управління ФСБ Росії по Краснодарському краю.
 
"Іноземний маломірний плавзасіб було виявлено в районі Єйської коси. Його затримали і доставили в порт Єйськ", - заявили у ФСБ.
 
При цьому капітана затриманого судна притягнули "до адміністративної відповідальності" і оштрафували на 5 тисяч рублів (приблизно 2 тисячі гривень). Судна і знаряддя рибалок ФСБ конфіскувала.
 
Як відомо, 6 місяців тому Росія запровадила новий режим інспекції суден, які прибувають з або до українських портів у Азовському морі.
 
Це призвело до значних затримок і збільшення витрат з боку українських експортерів та суден, які курсують під прапорами країн ЄС.
 
Разом з цим Росія почала перекидання військових суден до Азовського моря у значній кількості, і Україна відповіла нарощуванням військових можливостей.
 
Європейський парламент 25 жовтня схвалив резолюцію про порушення Росією міжнародного права в Азовському морі. Резолюція закликає держави-члени ЄС чітко заявити, що цілеспрямовані санкції проти Росії будуть посилені у разі подальшої ескалації конфлікту в Азовському морі.
 
У МЗС України відзначали, що денонсація договору з Росією по Азовському морю може привести до нового територіального спору.