Екс-голову студентської організації спіймали на крадіжці 2 мільйонів гривень

12:57, 19.11.2018

Колишнього очільника "Української асоціації студентського самоврядування" звинувачують у викраденні 2 мільйонів гривень із рахунків громадської організації за підробними документами.

Про це повідомляє прокуратура міста Києва.

"Встановлено, що у період 2013-2016 рокі голова громадської організації, маючи право першого підпису на фінансових документах Української асоціації студентського самоврядування, подавав до банківської установи заяви про видачу коштів для відрядження студентів за кордон для участі у заходах та на підставі цієї заяви отримав кошти у сумі понад 830 тис. гривень", - ідеться в повідомленні.

З’ясувалося, що у міжнародні відрядження ніхто не їздив, а зазначені в документах заходи взагалі були вигадкою.

"Крім того, голова громадської організації подавав платіжні доручення до банку, на підставі яких з поточних рахунків організації на його власний картковий рахунок було перераховано понад 1,2 млн гривень", - зазначають у прокуратурі.

В прокуратурі наголошують, що підозрюваний наразі працює керівником підрозділу в Міністерстві освіти.

"До суду скеровано клопотання про обрання йому міри запобіжного заходу. Санкція статті передбачає до 12 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю", - додають у прокуратурі.

Українська асоціація студентів, яка до 2016 року називалася Українська асоціація студентського самоврядування, зареєстрована у 2003 році.

У 2010-2015 роках керівником організації значилася Єлизавета Щепетильникова, але, як стверджував Микита Андрєєв, який замінив її на посаді, вона на час оформлення фіктивних документів перебувала у США і фізично не могла їх підписувати.



У соцмережах натякають, що підозрюваним у викраденні грошей може бути Олександр Смирнов, який у Міністерстві освіти із березня цього року обіймав посаду керівника експертної групи з питань аналітики та фінансування директорату вищої освіти і освіти дорослих, до цього деякий час працював у директором Державної освітньої установи "Навчально-методичний центр з питань якості освіти".