Міноборони закупило надто дорогі харчі для військових у «єнакіївської» компанії - ЗМІ

15:22, 06.11.2018
Міноборони закупило надто дорогі харчі для військових у «єнакіївської» компанії - ЗМІ

Міноборони обрало постачальника з найвищими цінами на продукти (фото: Укрінформ)

Міністерство оборони 18 жовтня за результатами тендерів замовило у ТОВ "Військторг" харчів на 107,64 мільйона гривень.
 
При цьому спершу за підсумками аукціонів уклали угоди на 168,27 мільйона гривень, але в той же день вартість контрактів була знижена до 107,64 мільйона гривень через зменшення обсягу замовлення, повідомляють "Наші гроші" з посиланням на систему "Прозорро".
 
Зокрема, для військових кількох областей замовили 1,36 мільйона комплектів харчування по 78,9 гривні за комплект, що на 7% дорожче від цін з контрактів, укладених Міноборони у жовтні з ТОВ "Укрпродакорд ОР".
 
Картоплю свіжу для армії купили по 7,44 гривні/кг, а пізню - 7,38 гривні/кг (у жовтні в супермаркетах картоплю продавали у середньому по 6,95 гривні/кг), свіжий столовий буряк по 9 гривень за кг (у магазинах в середньому 6,36 гривні/кг), а капусту по 7,98 гривні/кг (у маркетах по 6,35 гривні/кг).
 
Відзначається, що у всіх тендерах у "Військторга" було від 3 до 5 конкурентів.
 
Усі вони пропонували на 4-31% нижчі ціни, але Міноборони відхилило пропозиції ТОВ "Продторг-НГ", ФОП Богдан Алла Костянтинівна, ТОВ "Гарант-2010", ТОВ "Військсервіс-Волонтер" і ТОВ "Дніпрпродсервіс" за ч. 3 ст. 4 закону "Про особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони".
 
інфографіка: "Наші гроші"
 
Київський "Військторг" зареєстровано в червні 2015 року на одеситку Ольгу Матковську, а нині його засновником є киянин Андрій Усенко.
 
"Ця компанія через засновників і менеджерів пов’язана із так званою "генерал-єнакіївською" групою. Свою назву вона отримала за часів президента Віктора Януковича через зв’язок тодішнім міністром оборони Михайлом Єжелєм, який був пов’язаний бізнесом з нардепом від Партії регіонів Юрієм Іванющенком, також відоми як "Юра Єнакіївський"", - відзначають "Наші гроші".
 
У 2017-2018 роках "Військторг" отримав замовлення Міноборони на 2,87 мільярда гривень із загальної суми харчових підрядів армії у цей період 5,75 мільярда.
 
У 2014-2016 роках від цієї групи підряди Міноборони отримувало ТОВ "Адмет-Груп", директором якого був вищезгаданий Усенко, а також ТОВ "Геус-Груп" Аркадія Генкіна.
 
Спільно на 3,34 мільярда гривень із загальної суми харчових підрядів Міноборони у цей період 6,58 мільярда. 
 
За часів Януковича у 2010-2013 роках від групи "генерал-єнакіївських" у Міноборони тендерили "Адмет-Груп" і ТОВ "Провідна продовольча компанія ЗС", директором яких був той же Усенко, ТОВ "Метсобстар-ХК", засновником якого був той же Генкін, і ТОВ "Оптукрпром-ВР". Спільно на 1,17 мільярда гривень із загальної суми харчових підрядів Міноборони у цей період 2,06 мільярда.
 
"Оптукрпром-ВР" і "ППК ЗС" свого часу представляв Володимир Терещенко.
 
Передвісником групи "генерал-єнакіївських" є ТОВ "Мезон-К", яке в 2008-2009 роках отримало 54,73 мільйона гривень із загальної суми харчових підрядів Міноборони в цей період 133,74 мільйона гривень.
 
Відзначається, що цією фірмою у різний час керували той самий Терещенко та колишній засновник "Метсобстар-ХК" Микола Гребінний.