Єврейська громада Києва звинуватила НАБУ в прослушці синагоги

15:45, 31.10.2018
Єврейська громада Києва звинуватила НАБУ в прослушці синагоги

Моше Реувен Асман (другий зліва). Фото: sinagoga.kiev.ua

Єврейська громада Києва звернулася до правоохоронців, тому що за київською синагогою нібито слідкує Національне антикорупційне бюро. 
 
У відомстві інформацію спростовують.
 
Про це пише головний рабин України Моше Реувен Асман у своїй заяві на сайті Громади.
 
Зокрема, рабин стверджує, що в жовтні служба безпеки єврейської громади виявила осіб, які професійно здійснювали приховане спостереження за приміщенням центральної синагоги Києва та за її вірянами.
 
Так, Єврейська громада пише, що встановила транспортні засоби з підробленими номерними знаками, які використовувалися для спостереження.
 
У зверненні зазначають, що під час перевірки молитовного дому виявили пристрої зняття інформації.
 
"З власних компетентних джерел отримана інформація про ідентифікацію деяких осіб, які приймали участь у незаконному спостереженні, а саме осіб, що мають безпосереднє відношення до НАБУ", - йдеться в заяві.
 
Також у зверненні  Моше заявив, що нещодавно під час проведення негласних слідчих дій були зафіксовані висловлювання високопосадовця вищого рівня правоохоронного органу, що принижують честь і гідність єврейського народу, з використанням антисемітської лексики.
 
Рабин вимагає від правоохоронців дати оцінку діям НАБУ, а також закликає міжнародні організації взяти під контроль розслідування.
 
У відомстві інформацію про слідчі дії в синагозі заперечують.
 
"Жодних пристроїв для прихованого зняття інформації у приміщенні центральної синагоги міста Києва Національне бюро не встановлювало, візуального спостереження за будівлею не здійснювало", - повідомили в НАБУ.
 
Раніше у прослушці НАБУ звинуватив також керівник САП Назар Холодницький.