РПЦ назвала Варфоломія розкольником і попросила українців підтримати Онуфрія

15:34, 21.10.2018
РПЦ назвала Варфоломія розкольником і попросила українців підтримати Онуфрія

"Для нас зараз Константинопольський патріарх є розкольником", - заявив Іларіон (фото: BBC)

Російська православна церква назвала Константинопольського патріарха Варфоломія розкольником.
 
Про це 20 жовтня заявив голова Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату митрополит Волоколамський Іларіон в ефірі програми "Церква і світ" на телеканалі Росія-24, пише ТАСС. 
 
"Тим фактом, що Константинопольський патріарх визнав розкольників, він сам приєднався до розколу. Так діють церковні канони. Відповідно, для нас зараз Константинопольський патріарх є розкольником", - заявив Іларіон.
 
Водночас Російська православна церква звернулася до віруючих в Україні із закликом підтримати главу УПЦ МП митрополита Онуфрія і "не йти на поводу у Константинополя". 
 
"Я б хотів би закликати православних віруючих України зберігати вірність канонічній Церкві і всіляко підтримувати Блаженнішого митрополита Київського і всієї України Онуфрія", - заявив Іларіон в коментарі ТАСС.
 
Нагадаємо, 15 жовтня РПЦ вирішила розірвати стосунки із Константинополем через те, що Синод Вселенської патріархії вирішив припинити дію тимчасової передачі Київської митрополії під управління Московського патріарха, а також надати об’єднаній українській церкві Томос про автокефалію.
 
У той же час Вселенський константинопольський патріархат не має наміру переривати євхаристичного спілкування із Російською православною церквою та Московським патріархатом.