Томос про автокефалію можуть привезти до України в листопаді

09:49, 12.10.2018
Томос про автокефалію можуть привезти до України в листопаді

Патріарх Варфоломій може урочисто вручити Томос про автокефалію вже наступного місяця (фото: АР)

Томос про автокефалію до України можуть привезти вже у листопаді цього року. На отримання документа протягом наступного місяця сподіваються у УПЦ КП.

Про це заявив речник УПЦ КП архієпископ Євстратій Зоря в ефірі "Громадського", передає "Українська правда".

На запитання щодо строків отримання Томосу Зоря сказав: "Найближча дата, яка може бути, – це наступне засідання Синоду Константинопольського патріархату, яке має відбуватися в другій половині листопада".

"Ми будемо робити все, що від нас залежить, щоб це відбулося якнайшвидше", – наголосив він.

Він розповів, що зараз в Україні переходять до наступного етапу, коли треба збирати собор для об’єднання українських церков.

"Дотепер не було можливості зібрати собор, бо представники УПЦ Московського патріархату не могли взяти в ньому участь: їм потрібно було запевнення", - пояснює Євстратій Зоря.

Він повідомив, що на посаду голови Єдиної помісної церкви УПЦ КП підтримуватиме кандидатуру патріарха Філарета, адже з нього анафему зняли.

"Але буде можливість висунути і інші кандидатури, хоча поки що інших кандидатур не називалося, хто би міг скласти альтернативу", - зазначив він.

"Після голосування, виборів, цей предстоятель повинен отримати від Константинопольського патріархату Томос – як фізичний документ, як грамоту. І цей етап ми завершимо", – додав Євстратій Зоря.

Після отримання Томосу, зазначив архієпископ, в Україні почнеться більш широка справа єднання православ’я навколо Єдиної помісної православної церкви.

"Ми вважаємо, що в основному цей процес мав би відбутися за 3-4, може, 5 років", – сказав він.

Нагадаємо, 11 жовтня на засіданні Синоду Константинопольського патріархату прийнято історичне рішення про те, що Україна має право на Томос про автокефалію.

Як повідомляла "УМ", Андрій Парубій офіційно запросив до України Вселенського патріарха Варфоломія. Запрошення пов’язують із тим, що Вароломій має приїхати на офіційні церемонії вручення Томосу і безпосередньо вручити документ. Варто відзначити, що запрошення зроблене до того, як Константинопольський патріархат зібрався на Синод.