Ураган-«монстр» досягнув Флориди: США готуються до найгіршого

12.10.2018
Ураган-«монстр» досягнув Флориди: США готуються до найгіршого

Потужний ураган «Майкл» 10 жовтня досяг узбережжя американського штату Флорида.
 
 
У другій половині дня в середу, 10 жовтня, місцями зафіксована швидкість вітру сягала 249 кілометрів за годину, повідомили в американському Національному центрі протидії ураганам і додали, що «Майкл» становить «смертельну небезпеку» для мешканців узбережжя Мексиканської затоки.
 
 
Ураган має четверту категорію з п’яти можливих за шкалою Саффіра-Сімпсона. Рівень небезпеки можуть підвищити, оскільки зафіксована швидкість вітру лише на два кілометри за годину поступається силі урагану найвищої, тобто 5-ї, категорії.
 
Місцева влада закликала мешканців районів, що перебувають у зоні дії стихії, евакуюватися. Всього такий припис отримали понад 375 тисяч мешканців штату Флорида. Зокрема, рятувальники побоюються затоплень і руйнувань будівель.
 
Також через негоду довелося скоротити видобуток нафти та природного газу, закрито морські порти, скасовано понад 200 авіарейсів.
 
У Флориді, Алабамі та Джорджиї без електропостачання вже залишилися понад 300 тис. домашніх господарств.
 
У цих штатах діє режим надзвичайної ситуації, відселено близько півмільйона людей. За першими оцінками, збитки від стихії можуть перевищити 30 млрд. доларів.
 
Напередодні через наближення урагану президент США Дональд Трамп оголосив надзвичайний стан у штаті Флорида. Він назвав ураган «монстром».
 
Губернатор Флориди Рік Скотт назвав буревій «найстрашнішим штормом», який штат пережив за останні сто років, i застеріг від «неймовірного руйнування» на узбережжі.
 
Губернатор також запевнив, що одразу після послаблення сили стихії в потерпілі регіони спрямують близько тисячі рятувальників. Крім того, місцева влада мобілізувала 3 тис. 500 нацгвардійців для проведення рятувальних робіт.