Виступ Ляшка на сесії Асамблеї сплутав карти Кремлю

12.10.2018
Виступ Ляшка на сесії Асамблеї сплутав карти Кремлю

Олег Ляшко на сесії ПАРЄ вразив делегатів своїм відвертим виступом.

Перебуваючи у Страсбурзі в складі офіційної української делегації у Парламентській Асамблеї Ради Європи, лідер Радикальної партії Олег Ляшко закликав європейців не повторювати помилок минулого та не розмінювати принципи на гроші.
 
Так політик відреагував на намір повернути офіційну Москву до організації заради чималих членських внесків, які після виходу з ПАРЄ Росія перестала сплачувати. Виступ лідера Радикальної партії став останнім аргументом, після якого питання повернення делегації країни-агресора остаточно зняли з розгляду.
 
«Чотири роки тому ПАРЄ прийняла рішення про виключення російської делегації після анексії Криму та окупації Донбасу. Що змінилося за чотири роки? Путін не виконав жодної вимоги. Російські війська продовжують убивати українських громадян. Навіть сьогодні диверсанти підірвали величезний склад боєприпасів на моїй рідній Чернігівщині, внаслідок чого десятки тисяч людей евакуйовано. Два мільйони українських переселенців позбавлені рідного дому — чоловіки, жінки, діти, — не мають роботи, житла та можливості задовольняти свої елементарні потреби», — наголосив Ляшко.
 
Політик провів аналогії між сьогоднішніми подіями і початком 30-х років, коли Європа не здійснила ні кроку, щоб зупинити Гітлера.
 
«Сьогодні путінські агенти вбивають людей у Британії, Сирії. Крім України, окуповано частини Грузії, Молдови, Азербайджану. Понад шiсть військових конфліктів на європейському континенті за участі російських військ. І ПАРЄ, яка 70 років тому була створена для того, щоб відстоювати принципи, сьогодні говорить про гроші та повернення Путіна. Все це казуїстика. Так у 30-х роках зраджували весь світ, починаючи з розчленування Чехословаччини, коли політика умиротворення Гітлера призвела до Другої світової війни. 10 мільйонів моїх українців заплатили власним життям, щоб зупинити Гітлера, а Ліга Націй тоді мовчала. Нам, українцям, щодня розказують: «Європа — це зразок і приклад для наслідування». Що ми маємо наслідувати? Зраду, домовленості, пріоритет грошей, а не принципів? Не показуйте поганого прикладу не лише українцям, а й усьому світу», —  звернувся до членів ПАРЄ Ляшко.
 
Виступ Олега Ляшка вразив делегатів ПАРЄ. Зокрема, й лідера групи консерваторів Йєна Лідделл-Грейнджера, який відзначив це під час особистої зустрічі з лідером Радикальної партії.
 
«Жодна країна не повинна мати якоїсь привілейованої позиції в Асамблеї. В наших очах будь-яка країна, яка хоче змінити правила, — агресор. І те, що ми спостерігаємо останню добу в ПАРЄ, якраз узагалі поставило під ризик існування самої організації. Ми завжди виступаємо за демократію, свободу, права людини. І рішення, яке ми вчора прийняли, на мою думку, забезпечить майбутнє для Європи. Ми й надалі надаватимемо підтримку всім українським питанням не тільки як політична група консерваторів, а й як члени британського парламенту», — запевнив член британського парламенту.