У Львові у рамках Форуму видавців письменники читали твори Сенцова та інших українських політв’язнів

25.09.2018
У Львові у рамках Форуму видавців близько 20 письменників з України та інших країн прочитали уривки з творів Олега Сенцова та інших українських політв’язнів.
 
У марафоні взяли участь письменники, журналісти та культурні діячі: Мирослав Маринович, Галина Крук, Наталка Сняданко, Віталій Портніков, Ірина Славинська, Остап Сливинський, Ірина Старовойт, Вахтанґ Кебуладзе, Лариса Денисенко, Мирослав Лаюк, Володимир Бєглов, Катерина Міхаліцина, Ія Ківа, Олена Стяжкіна, Богдан Нагайло. Організувала акцію письменниця Анастасія Левкова. 
 
«Письменників так багато, тому що всі вони приїхали на Форум видавців і всі дуже гаряче підтримали цю ідею», — зауважила Анастасія. 
Щоправда пересічних глядачів було таки замало. 
 
Акцію організували у центрі міста на площі Ринок біля Ратуші — на її будівлі вивісили великий банер на підтримку Сенцова. Учасники прийшли з плакатами #SaveSentsov.
На  акцію з окупованого Криму приїхали мати та племінниця іншого політ­в’яз­ня Кремля — Олександра Коль­ченка.
 
Учасники дійства читали твори Олега Сенцова, українських класиків, а також власні тексти.
 
«Доля Олега Сенцова, на жаль, не залежить від самого Олега Сенцова і від кожного з нас. Вона залежить від однієї людини — президента Росії Володимира Путіна. Це жахлива істина. Але маємо зрозуміти, що Путін уже програв, а Сенцов уже виграв, яким би не було закінчення цієї жахливої української трагедії», — зауважив публіцист Віталій Портніков.
 
Нагадаємо, що Олег Сенцов продовжує голодувати уже понад 130 днів поспіль. Українського політв’язня заарештували ще навесні 2014 року в Сімферополі.
 
Його засуджено до 20 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. З вимогою звільнити всіх українських політв’язнів, які перебувають у Росії, окупованому Криму й на Донбасі, Олег 14 травня 2018 року оголосив безстрокове голодування. Вiдтодi ситуація не змінилася. На сьогодні відомо, що Росія переслідує за політичними мотивами 88 громадян України.
 
Аби нагадати про моторошну реалію, окрім декламування творів, під час Форуму видавців волонтери роздавали також стікери, на яких була вказана кількість днів голодування Сенцова.