В Одесі стріляли в Олега Михайлика: активіст у тяжкому стані

09:51, 23.09.2018
В Одесі стріляли в Олега Михайлика: активіст у тяжкому стані

Олег Михайлик був в опозиції до влади в Одесі. (фото: Олег Михайлик / Facebook)

В Одесі намагалися вбити активіста, який бореться із незаконними забудовами, Олега Михайлика. Чоловік без свідомості потрапив до лікарні, його стан оцінюють як тяжкий.

Про замах повідомляють у Facebook одеські активісти.

"В Одесі намагались вбити активіста та патріота Олега Михайлика. Неподалік від власного будинку в нього стріляли. За 50 м від ГУ Нацполіції. Поранення грудної клітини. Втратив багато крові. Зараз в Єврейській лікарні. Стан дуже важкий", - написав Сергій Стерненко.

Він додав, що поліцію чекали на місці замаху близько 50 хвилин.

Одеському виданню Думская очільник місцевої поліції Руслан Форостяк заявив, що Олег Михайлик після поранення сам звернувся до правоохоронців за допомогою, патруль нібито був поряд.

Натомість одесити переконують, що це вигадки, що чоловік відразу втратив свідомість, а поліція прибула на місце подій після дзвінка сусідки Олега Михайлика, бо стріяли в чоловіка неподалік його будинку.

Поліція кваліфікувала злочин як замах на вбивство.


(на місці стрілянини поблизу будинка Олега Михайлика)

Олега Михайлика прооперували. Лікарям вдалося видалити близько літра крові, яка після поранення зібралася у грудях, але під час першої операції кулю не дістали. Згодом Олег Михайлик прийшов до тями.

"Стан Олега - важкий. Він втратив дуже багато крові - до 2 літрів. Сталася клінічна смерть. Реанімували. Зранку, на велике щастя, зняли зі штучної вентиляції легенів. Він прийшов до тями. Контактний. Тиск стабільний. Вчора тиск був 30 на 10", - описує ситуацію із станом здоров’я активіста Зоя Казанжи.

Олег Михайлик - член партії "Сила людей".

Його однопартійці називають перерахували ймовірні причини замаху:

"За те, що злочинна влада Одеси боїться прогресивних лідерів та змін у місті. За публічні акції проти мера, які викривають його корупційну та злочинну діяльність. За відстоювання культурно-архітектурної спадщини Одеси. За боротьбу проти злочинних забудов", - ідеться в офіційній заяві політсили.

Варто відзначити, що 22 вересня Олег Михайлик брав участь у акції протесту проти забудови на пляжі Ланжерон. Акція супроводжувалася поваленням паркану навколо будови, сутичками активістів, охоронців будівництва та поліції.



Олег Михайлик поповнив когорту активістів із Одеси, на яких вчиняли замах. 

Як повідомляла "УМ", на початку вересня в Одесі прострелили ногу Андрію Вагапову, місцевому активісту , члену координаційної ради Національної поліції Одеської області.

Місяцем раніше в членів "Народного руху України" Михайла Кузаконя й Григорія Козьму навмисно врізався водій вантажівки, справу кваліфікували як замах на вбивство..

Екс-лідер "Правого сектору" Сергій Стерненко неодноразово піддавався нападам: його били, різали та стріляли. Під час одного із нападів Сергій Стерненко вдарив ножем нападника, який невдовзі помер, решта зловмисників втекла.

У червні стало відомо про напад в Одесі на лідера місцевого Автомайдану Віталія Устименка. До чоловіка ззаду підійшли нападники та вдарили ножем у спину.

Активістка "Народного руху України" Аліна Радченко теж стала жертвою нападу: зловмисник підійшов ззаду до жінки та розбив їй голову.

Після кожного із замахів лунають звинувачення на адресу місцевої влади: нібито активістів б’ють та намагаються вбити на замовлення місцевих депутатів-забудовників та мера Геннадія Труханова, а поліція це все покриває. Однак ці звинувачення залишилися словами, правоохоронці про притягнення до відповідальності зловмисників за напади на активістів не повідомляє, а на Сергія Стерненка очікують суди за вбивство нападника.