МОЗ попросив поліцію і Генпрокуратуру взятися за ректорку Катерину Амосову

12:39, 21.09.2018
МОЗ попросив поліцію і Генпрокуратуру взятися за ректорку Катерину Амосову

Амосова вже почала видавати незаконні "накази", кажуть у МОЗі (Укрфото)

Міністерство охорони здоров'я звернулося до Національної поліції та Генеральної прокуратури з вимогою розслідування "низки зухвалих злочинів" ректорки університету Богомольця Катерини Амосової.
 
Про це йдеться в заяві, оприлюдненій 21 вересня.
 
"Міністерство вживатиме всіх необхідних заходів у межах закону для припинення злочинної діяльності екс-адміністрації закладу, що ганьбить репутацію найбільшого медичного університету країни та призвела до управлінського хаосу, який загрожує розкраданням бюджетних коштів", - йдеться в заяві.
 
МОЗ наголошує, що вважає рішення Печерського суду міста Києва від 20 вересня 2018 року щодо поновлення Амосової на посаді ректорки Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця незаконним.
 
"Печерський суд в особі судді Віталія Писанця у черговий раз приймає рішення на підтримку скомпрометованої численними звинуваченнями в корупції екс-очільниці одного з найбільших медуніверситетів України", - зазначають у МОЗ. 
 
У міністерстві наголошують, що поновлюючи на посаді Амосову, суд водночас обмежує можливості МОЗ як засновника керувати закладом та ставить під загрозу конституційні права громадян на освіту.
 
У МОЗ звертають увагу правоохоронців, що після винесення рішення суду, Амосова вже почала видавати незаконні "накази".
 
"Подібні дії з боку екс-ректорки, яку МОЗ України звільнив з посади в квітні 2018 року, міністерство розцінює як рейдерське захоплення державного університету", - йдеться в заяві.
 
У МОЗ додали, що сподіваються, що "на відміну від судової влади, яка дискредитувала себе неправосудними рішеннями, Національна поліція та Генпрокуратура забезпечать справедливе та якісне розслідування злочинів екс-керівництва НМУ".
 
У МОЗ наголошують, що законним керівником НМУ ім. О.О. Богомольця є Олександр Науменко, якого МОЗ України наказом від 7 вересня 2018 року визнало в.о. ректора.
 
Нагадаємо, 20 вересня Київський Печерський районний суд визнав незаконним та скасував наказ Міністерства охорони здоров'я про звільнення Катерини Амосової з посади ректорки Національного медуніверситету ім. Богомольця і поновив її на роботі.
 
"Я усвідомлюю, що скоро, можливо, і завтра, під тією чи іншою підставою мене знову звільнять або незаконно відсторонять. І я абсолютно розумію, що це не є кінцем цієї історії, але я знову буду відстоювати свої права у судах. Але те, що відбулося зараз, для нашої команди є святом", - зраділа Амосова.
 
Як відомо, Міністерство охорони здоров'я в квітні зі скандалом звільнило ректора Національного медичного університету ім. О.Богомольця Катерину Амосову із займаної посади.
 
Навколо університету Богомольця розгорнулася боротьба за владу: Міністерство охорони здоров’я у серпні вчергове спробувало призначити в.о. ректора. Новопризначений керівник Юрій Кучин у перший робочий день не зміг пробитися до кабінету, наступного дня його завели туди у супроводі поліції. Ще декілька днів тривали бійки за можливість Юрія Кучина керувати навчальним закладом із кабінета ректора.
 
Раніше в університеті Богомольця в.о. ректора розірвав договори попередника.