Боширова і Петрова затримували в Нідерландах під час референдуму про асоціацію з Україною

10:15, 21.09.2018
Боширова і Петрова затримували в Нідерландах під час референдуму про асоціацію з Україною

Візит Петрова і Боширова у Нідерланди у 2016 році співпав із днями, коли проводили референдум про асоціацію з Україною

Підозрювані в отруєнні Скрипалів Олександр Петров і Руслан Боширов раніше були арештовані на території Нідерландів.
 
Про це повідомляє видання The Insider з посиланням на джерела в правоохоронних органах Нідерландів.
 
За словами журналістів, джерело натякнуло, що про це затримання можна дізнатися більше, "якщо читати ЗМІ".
 
"У пресі є лише один епізод подібного роду: в цьому році (нібито навесні, але точний час не повідомляється) прокуратура Нідерландів затримала двох росіян на шляху до лабораторії в швейцарському місті Шпіц, яка сьогодні відома тим, що допомагає розслідувати хімічні атаки в Сирії і отруєння Скрипаля та його дочки. При собі у затриманих були технічні засоби для злому комп'ютерної мережі", - пишуть журналісти.
 
За даними слідства, вони також брали участь у зломі антидопінгового агентства WADA.
 
WADA при цьому заявляло, що за злом відповідальна хакерська група Fancy Bear, де, "як підтвердилося недавно, працюють співробітники двох військових частин ГРУ - №26165 та №74455", - зазначають у The Insider.
 
"Арешт на увазі, що вони були депортовані з країни, і малоймовірно, що після цього вони могли б скористатися шенгенською візою. Останньою поїздкою Петрова в зону Шенген була саме Швейцарія: в кінці січня - на початку лютого цього року. Тобто якщо Петров і Боширов дійсно були арештовані, як стверджує джерело, то це сталося саме в ході цієї поїздки", - припускають журналісти.
 
У розслідуванні додають, що росіян могли затримали на території Нідерландів та передали швейцарському правосуддю, бо справа стосувалася саме швейцарської лабораторії.
 
Журналісти наголошують, що Петров і Боширов могли і не бути тими двома арештованими фахівцями з кібератак, про які писала преса.
 
Але, за словами журналістів, "такий збіг за часом і місцем не міг бути випадковим - так що якщо арешт і правда був, то вони діяли як мінімум в одній групі з "хакерами".
 
Крім того, The Insider зауважує, що візит Петрова і Боширова у Нідерланди у 2016 році співпав із днями, коли проводили референдум про асоціацію з Україною.
 
"Це питання було настільки болючим для Кремля, що Москва, крім звичайних засобів (хакерські атаки, вкидання фейковий новин), провела цілу спецоперацію: на території Голландії від імені "українських біженців" кілька росіян провели кампанію проти асоціації з Україною. При цьому вони поширювали фейкове відео з погрозами нібито від батальйону "Азов" - причому відео це було створено знаменитою фабрикою тролів Євгенія Пригожина. Саме в ці дні Амстердам вирішив відвідати Олександр Петров", - згадують журналісти.
 
5 вересня прокурори Британії оголосили, що вважають причетними до отруєння колишнього співробітника російських спецслужб Сергія Скрипаля та його дочки Юлії двох росіян - Олександра Петрова і Руслана Боширова. Слідство вважає, що підозрювані могли в'їхати на територію Британії не під справжніми іменами.
 
Але в МЗС Росії оголошення Британією імен підозрюваних в отруєнні Скрипалів назвали спробою роздути антиросійську істерію.
 
Президент Володимир Путін заявив, що в Кремлі дізналися, кого влада Великобританії звинувачує в отруєнні Скрипалів. "В принципі, ми звичайно подивилися, що це за люди. Ми знаємо, хто це такі. Ми їх знайшли", - сказав він, додавши, що "нічого там особливого і кримінального немає".
 
Після цього Олександр Петров і Руслан Боширов, яких Великобританія назвала підозрюваними в отруєнні Сергія і Юлії Скрипалів, в ефірі російського каналу заявили, що дійсно приїжджали в Солсбері на запрошення друзів - нібито подивитися на знаменитий собор.
 
При цьому виявилося, що документи Руслана Боширова, якого Британія підозрює в отруєнні Сергія Скрипаля та його доньки Юлії, мають такі ж позначки зі штампом "Інформацію не надавати", як і в другого підозрюваного Олександра Петрова.
 
Також британська преса повідомила, що підозрювані в отруєнні Сергія Скрипаля та його дочки Олександр Петров і Руслан Боширов напередодні замаху курили в номері готелю марихуану і привели в номер повію. 
 
Сергій Скрипаль, колишній російський шпигун, отруєний у Великій Британії, в останні роки співпрацював з розвідкою Іспанії, країною, яка перебуває в постійній боротьбі з російськими організованими злочинними групами, деякі з яких пов'язані з російським урядом.