В Одесі в притулку 16-річний підліток ґвалтував і бив молодших дітей

12:45, 05.09.2018
В Одесі в притулку 16-річний підліток ґвалтував і бив молодших дітей

Обласний притулок для дітей "Світанок" (фото: facebook.com)

В одному з дитячих притулків Одеси 16-річний підліток протягом 9 місяців ґвалтував і бив дітей молодших груп. 
 
Про це повідомив в Facebook радник губернатора Одещини Артем Поланський.
 
"Попередження: прошу особливо вразливих не читати цей текст. Я думав, що ми не почуємо про колишнього начальника обласної Служби у справах дітей ще довго, але ні - її бездіяльність буде відгукуватися ще дуже довго. Я чекав кілька днів, і зараз можу розповісти цю історію, після того як цей злочин внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань", - написав чиновник.
 
Поланський розповів, що хлопець, який гвалтував дітей, потрапив до притулку ще в 2015 році 13-річним, будучи тихим і хворобливим на вигляд. 
 
Згодом він подорослішав (на даний момент 16,5 років) і з грудня 2017 року "став шукати вихід своїм бісам". Хлопець ходив вночі голим по притулку, ґвалтував дітей молодшої групи, а в разі відмови - знущався над ними і бив.
 
Пізніше опитані діти підтвердили факт насильства, почалося розслідування. 
 
8-річний хлопчик, який за словами Поланського, постраждав більше за всіх, три місяці спав під ліжком і боявся вставати вночі до туалету. "Розповідати в деталях що і як було - вибачте, не хочу. Коли це розповіли мені, я не спав всю ніч. Нереально", - пише радник губернатора.
 
Крім цього, в тому ж притулку в квітні 2017 року 17-річний Іван також ґвалтував молодших дітей, і це також було приховано. Жодних розслідувань не проводилося, підкреслює Поланський.
 
Про ситуацію стало відомо випадково лише 30 серпня 2018 року. Одного з потерпілих дітей вже всиновили, одна дитина досі в притулку.
 
Радник губернатора звинувачує в цих жахливих подіях халатність керівництва притулку та обласну Службу у справах дітей.
 
"В лютому 2018 Алла Іванівна Кирияк (начальник служби, - ред.) була в притулку "Світанок" саме з приводу цієї дитини. І різко почалися дії по переведенню підлітка в Білгород-Дністровський дитячий будинок. З певних причин, переведення не було здійснено. Чому мовчали - думаю, що "честь мундиру" виявилася вищою за дитячі переживання. Можна було змінити ситуацію, захистити молодших дітей, відправити на лікування психічно нездорового Д. По суті, він теж жертва. Адже почни лікування відразу, не відчув би підліток свою безкарність", - вважає Поланський.
 
Він додав також, що при спробі співробітниками обласної служби у справах дітей встановити психологічний стан хлопчика-гвалтівника та інших дітей, з'ясувалося, що з притулку зникли всі карти психологічної роботи з дітьми і журнал спостережень.
 
Слід зауважити, що в серпні в цьому ж притулку виник скандал через побиття дітей працівниками закладу.
 
Відео з розповіддю вихованки притулку про насилля з'явилося в соцмережі, повідомляла заступниця начальника відділу ювенальної превенції Одеської обласної поліції Вікторія Лазарчук.
 
Лазарчук також розповіла, що керівник притулку вже не займає там керівну посаду, частина колективу звільнилася.
 
А 3 серпня уповноважена з прав Людини в Україні Людмила Денісова повідомила про факти знущання, побиття та сексуального насилля у дитячому будинку в Рожищі Волинської області.