Фракція «БПП» відмовилася голосувати у Раді до призначення нових членів ЦВК

17:01, 05.07.2018
Фракція «БПП» відмовилася голосувати у Раді до призначення нових членів ЦВК

Депутати Верховної Ради не змогли призначити нових членів ЦВК (фото: Петро Порошенко / Twitter)

Представники фракції "Блок Петра Порошенка" заявили, що не будуть голосувати за жоден законопроект у Верховній Раді, поки народні депутати не оновлять склад Центральної виборчої комісії.
 

Про це повідомляє "Українська правда".

"До результативного вирішення цього питання ми вважаємо, що ВР не має жодного морального права розглядати інші законопроекти", - заявив голова фракції "Блок Петра Порошенка" Артур Герасимов.

У свою чергу представники інших фракцій заявили, що депутати із фракції "БПП" не мають права блокувати роботу парламенту і лише від президента залежить подальше ухвалення цього питання.

"Нехай президент внесе 13 кандидатур на 13 посад і рада ухвалить рішення за 30 секунд", - заявив нардеп від "Батьківщини" Сергій Соболєв.

Після цього спікер Ради Андрій Парубій оголосив перерву на 15 хвилин і заявив, що негайно скликає нараду і запросив усіх голів фракцій до себе у кабінет.

Пізніше віце-спікер Ірина Геращенко заявила, що перерва продовжена до 16.00.

Нагадаємо, у четвер, 5 липня, на порядку денному Верховної Ради було питання про оновлення складу Центральної виборчої комісії.

Термін повноважень 12 із 15 членів ЦВК завершився ще 1 червня 2014 року, а 13-го – із 3 лютого 2015 року.

Комітет Верховної Ради з питань правової політики і правосуддя підтримав подання президента щодо звільнення 13 членів Центральної виборчої комісії у зв'язку із закінченням терміну їхніх повноважень і рекомендував до розгляду 14 нових кандидатів.

Новими членами ЦВК пропонують призначити таких осіб: Алла Басалаєва ("Відродження"), Наталія Бернацька (Народний фронт); Михайло Вербенський (БПП), Андрій Євстігнєєв ("Батьківщина"), Ірина Єфремова ("Народний фронт"), Ольга Желтова (БПП), Олег Конопольський (БПП), Світлана Кустова (БПП), Ольга Лотюк (БПП), Віталій Плукар (БПП), Євген Радченко ("Самопоміч"), Тетяна Сліпачук ("Воля народу"), Леонтій Шипілов (НФ), Тетяна Юзькова ("Радикальна партія Ляшка").

Дискусії викликає те, що серед запропонованих осіб немає представника "Опозиційного блоку". У коментарях депутати наголошують, що це може стати підставою для скасування призначення в суді.

Через те, що є 14 кандидатів на 13 вакантних місць, потрібно проводити голосування окремо за кожного кандидата.

Питання призначення членів ЦВК є критично важливим в умовах наближення виборчого циклу, адже рішення членів комісії, які вже вичерпали час своїх повноважень, можуть визнати неправомірними у судах.

Як повідомляла "УМ", під Верховною Радою 5 липня відбувся мітинг шахтарів, які вимагають погасити борги по заробітній платі.