Рада обрала аудитором НАБУ правознавця Володимира Василенко

16:16, 07.06.2018
Верховна рада обрала аудитором Національного антикорупційного бюро України від парламенту правознавця Володимира Василенка.
 
Це рішення було ухвалено після рейтингового голосування депутатів.
 
На посаду аудитора НАБУ претендувало два кандидати - американський правозахисник, партнер компанії Baker & McKenzie Томас Файєрстоун і український правознавець-міжнародник Володимир Василенко.
 
За Василенка в рейтинговому голосуванні проголосувало 276 депутатів.
 
За Файєрстоуна - 208.
 
Після рейтингового голосування спікер Ради Андрій Парубій оголосив про визначальне голосування за Василенка. За нього віддали свої голоси 289 народних обранців.
 
Після цього Парубій  оголосив його членом комісії по оцінці ефективності і діяльності НАБУ  від Верховної ради і попросив комітет підготувати відповідну постанову.
 
Володимир Василенко - український правознавець-міжнародник, Надзвичайний і Повноважний посол України, професор, народився 16 січня 1937 в Києві. 
 
Як повідомлялося, 21 березня 2017 року парламент не зміг обрати члена комісії зовнішнього контролю щодо проведення аудиту ефективності діяльності НАБУ, після чого було оголошено новий конкурс.
 
Пізніше, 13 липня 2017 року Рада знову не змогла затвердити кандидатуру незалежного аудитора.
 
Всього на новий конкурс на посаду аудитора НАБУ, який проводить Верховна рада, подавалися п’ять кандидатів.
 
Також повідомлялося, що обраний аудитором НАБУ Володимир Василенко також є батьком чинного члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів Андрія Василенка.