Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування для звільнення політв’язнів

11:17, 16.05.2018
Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування для звільнення політв’язнів

Олега Сенцова у Криму російські силовики схопили 11 травня 2014 року (фото: Радіо свобода)

Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування із вимогою звільнити всіх 64 незаконно утримуваних в Росії українських політв’язнів.

Про це повідомив журналіст Антон Наумлюк у Facebook.

Український режисер із Криму, якого засудили в Росії за нібито підготовку теракту, готувався до голодування - відмовився від продуктових "передачок", перестав купувати їжу в магазині, зменшував кількість їжі, тому вже схуд ще сильніше.

За інформацію від адвоката Олега Сенцова Дмитра Дінзе, політв’язень написав офіційну заяву керівництву колонії:

"Я, Сенцов Олег, громадянин України, незаконно засуджений російським судом і перебуваючи в колонії міста Лабитнанги, оголошую безстрокове голодування з 14 травня 2018 року. Єдиною умовою його припинення є звільнення всіх українських політв'язнів, які перебувають на території РФ", - написав Олег Сенцов російською та в кінці додав українською: "Разом і до кінця. Слава Україні!".

Антон Наумлюк зазначає, що керівництво колонії за полярним колом в місті Лабитнанги спробувало вмовити Олега Сенцова не розпочинати голодування.

"Якщо я помру перед чемпіонатом (світу з футболу. - ред) або під час нього буде резонанс на користь інших політв’язнів", - відповів Олег Сенцов.

Олега Сенцова після початку голодування ізолювали в одиночній камері, він знаходиться під наглядом лікаря колонії.

У відповідь адміністрація колонії заявила, що у разі загрози для його життя, українця будуть примусово годувати.

Також відзначається, що в Росії поширена практика, коли під час тривалого голодування в’язнів визнають психічно хворими та запроторюють до психіатричної лікарні. Щоб попередити спробу визнати Олега Сенцова недієздатним, він нагадав, що у матеріалах справи вже є результати психіатричної експертизи, яка не знайшла у нього ознак душевної хвороби.

Як повідомляла "УМ", у березні Олег Сенцов повідомив про значне погіршення стану здоров’я під час перебуваня у російській в’язниці.