Стівен Гокінг помер у віці 76 років

09:50, 14.03.2018
Стівен Гокінг помер у віці 76 років

Стівен Гокінг доводив, що сила розуму може здолати навіть найнеймовірніші перешкоди і зазирнути у найпотаємніші ділянки всесвіту

Видатний науковець Стівен Гокінг помер у віці 76 років у своєму домі неподалік Кембріджського університету.

Про це повідомляє ВВС з посиланням на інформацію від родини всесвітньо відомого астрофізика.

Люсі, Роберт і Тім, діти Стівена Гокінга, повідомили, що їх батько помер у спокої вдома.

Стівен Гокінг із 22 років хворів на рідкісне захворювання - хворобу Лу Геріга, яка вражає мотонейрони. Лікарі прогнозували, що він не проживе і декількох років.

Однак, Стівен Гокінг отримав освіту в Кембриджському університеті, де згодом почав займатися науковою роботою. Також у 23 роки він одружився із Джейн Вайлд, з якою вони прожили у шлюбі 26 років, у родини з’явилося троє дітей. У 1995 році його дружиною стала колишня доглядальниця Елен Мейсон, але пара розійшлася через звинувачення Мейсон у насиллі над Гокінгом.

Через хворобу науковцю було важко спілкуватися, адже захворювання порушило моторику організму. Спеціально для Стівена Гокінга створили спеціальний симулятор мови, завдяки якому науковець зміг читати лекції та спілкуватися із оточуючими.

Життєрадісний Гокінг навіть жартував, що комп’ютер надає йому, британцю, американської вимови.

Наукові інтереси Стівена Гокінга - теоретична фізика, насамперед його цікавили космологія та квантова гравітація. Він також довів, що що чорні діри "випаровуються" за рахунок явища, яке отримало назву випромінювання Гокінга.

Окрім наукової роботи Стівен Гокін займався популяризаторством знань.

У квітні 1988 року була видана його книга "Коротка історія часу" у якій він без формул пояснював походження всесвіту та взаємобію і баланс всіх елементів навколо. Пізніше побачили світ "Чорні діри та молоді всесвіти" та "Світ у горіховій шкаралупці". У 2005 році вийшло нове видання "Короткої історії часу" — "Найкоротша історія часу", написане у співавторстві з Леонардом Млодиновим.

Також за його участі створювали науково-популярні документальні фільми, наприклад "Всесвіт Стівена Гокінга", "У всесвіті зі Стівеном Гокінгом" та "Великий задум за Стівеном Гокінгом".

Про науковця зняли художній фільм "Теорія всього", який розповідає про час навчання у Кембріджському університеті, кохання та перші прояви хвороби науковця. Він також неодноразово був запрошеною зіркою на зйомках ситкому "Теорія великого вибуху" та в інших телевізійних проектах. Він був надзвичайно популярним на ТВ-екрані, адже невичерпний оптимізм почуття гумору не залишали байдужими глядачів.