У Києві презентували історичний фільм «Крути 1918» (відео)

18:29, 25.01.2018

Міністр культури Євген Нищук вважає, що український художній фільм про героїв Крут має стати подією 2018 року.

 

Таке переконання пан Нищук висловив під час презентації першого трейлеру фільму "Крути 1918" у Києві в четвер.

 

"Сподіваюсь, що фільм стане великою подією, як торік нею були "Кіборги". Я дуже радий, що ця тема нарешті постане перед глядацькою аудиторією України, Європи і світу. Я думаю, що всі ми будемо захоплюватися цією картиною", - сказав міністр. 

 

Євген Нищук назвав фільм історією про трьохсот "спартанців", що дали імпульс героїзму, самопожертві, який передався далі.

 

"Ця фантастична тема могла б вийти на екрани ще років тридцять тому, бо це легенда, яка може бути світовою. На такому героїзмі будується народ, нація, країна. Вони не були просто жертвою. Вони зупинили на декілька днів війська російської імперії і цим самим дали можливість представникам Української Народної Республіки підписати Брестський мир. Так, вони її не втримали. Але втримати її - завдання наше", - зазначив Нищук.

 

Міністр культури також розповів, що цю тему виношував ще зі студентських років.

 

"Я дуже любив цю тему і мріяв знятися в кіно про героїв Крут. Але нині мій вік уже перевалив, щоб я зіграв хлопця, тож у цій картині я зробив невеличкий автограф, зігравши невеличку епізодичну роль батька одного з героїв", - сказав Нищук.

 

Прем’єра фільму запланована на грудень 2018 року.

 

 

Художній фільм «Крути 1918» (режисер: Олексій Шапарєв) знятий у жанрі історичний екшн за реальною історією бою на залізничній станції Крути взимку 1918-го року.

 

На тлі доленосних подій в країні двоє братів Андрій і Олекса Савицькі закохуються у прекрасну Софію. Більшовики підступають до Києва, місто наповнене «червоними» агентами.

 

Уряд УНР кидає на боротьбу з ворогом усі  боєздатні частини армії, включно з юнкерами і студентами. Чотири сотні юнаків, серед яких Андрій і Олекса, стають проти 4-тисячного добре озброєного війська.