В Україні на вимогу Азербайджану затримали опозиційного журналіста Фікрета Гусейнова

19.10.2017
В Україні на вимогу Азербайджану затримали опозиційного журналіста Фікрета Гусейнова

Фікрет Гусейнов перебуватиме під вартою в Україні до початку листопада.

Українські прикордонники і правоохоронці потрапили у скандал через затримання в аеропорту «Бориспіль» опозиційного азербайджанського журналіста Фікрета Гусейнова, який свого часу отримав політичний притулок, а згодом і громадянство Нідерландів.

 

Мовляв, затриманий перебував у міжнародному розшуку «Інтерполу».

 

Дюссельдорф зачекає 

 

«Він приїхав в Україну у приватній справі, для зустрічі з друзями. Виявилося, що влада Азербайджану подала його у розшук. Згідно з процедурою, його затримали в аеропорту», — зазначає виконавчий директор Інституту масової інформації та представниця України у міжнародній організації «Репортери без кордонів» Оксана Романюк.
 
 
За її словами, пану Гусейнову інкримінують незаконний перетин кордону Азербайджану в 2008 році.
 
Тому прикордонники одразу після затримання азербайджанського опозиціонера з нідерландським паспортом передали його до поліції, після чого Фікрет Гусейнов опинився не в Дюссельдорфі, до якого мав вилетіти, а в ізоляторі тимчасового утримання у Переяславі-Хмельницькому з «перспективою» екстрадиції до Баку. 
 
Затримали журналіста на Покрову, 14 жовтня, а вже у понеділок, 16 жовтня Бориспільський міськрайонний суд залишив Гусейнова під вартою на 18 днів.
 
Як повідомив у коментарі «Радіо «Свобода» адвокат Дмитро Мазурок, захисники журналіста і представники посольства Нідерландів провели міграційну перевірку і з’ясували, що Фікрет Гусейнов у Нідерландах отримав політичний притулок.
 
«Зараз ми готуємо апеляцію. Також готуємо звернення до Генпрокурора, тому що прокуратура має повноваження скасувати цей арешт, якщо виявляться обставини, що перешкоджають екстрадиції», — сказав пан Мазурок.
 
Координатор проекту «Без кордонів» Максим Буткевич додає, що Гусейнова затримали в аеропорту «Бориспіль» уже по дорозі з України, тобто на в’їзді у нього проблем не було.
 
Друг Гусейнова — азербайджанський активіст Ялчин Гахраманогли каже, що Фікрет приїхав до Києва 7 жовтня, і перед цим кілька разів бував в українській столиці і не мав проблем.
 
Чому ж його затримали під час виїзду, а не в’їзду? Можливо, від офіційного Баку до офіційного Києва надійшло неофіційне прохання щодо опозиціонера? 

Занадто політично активний? 

Зауважимо, що Фікрет Гусейов в Азербайджані — людина доволі відома. Рідну країну він залишив десять років тому після того, як його викрали і жорстоко побили. Викрадачів не знайдено і досі.
 
Після цього Гусейнов отримав громадянство Нідерландів і почав співпрацювати з опозиційним азербай­джанським телеканалом «Туран», що транслюється з-за кордону через турецький канал «Азербайджан Саат».
 
Головний редактор «Туран ТВ» Ганімат Заідов каже, що Гусейнова переслідує влада Азербайджану через опозиційну діяльність та політичну активність.
 
«Гусейнов iз перших днів бере участь у цій програмі. У жовтні 2016 р. відкрили перший незалежний телеканал «Туран ТВ», який мовить через супутник, Гусейнов працює і на ньому. Крім журналістики, він займається громадською діяльністю: у вересні минулого року політ­емігранти з Азербайджану заснували в Європі Рух АНД (Демократія в ім’я Азербайджану), а Фікрет Гусейнов — один iз засновників руху. Ось чому влада переслідує його», — зазначає Заідов.
 
За його словами, Гусейнову довелося залишити країну, і він емігрував до Нідерландів у 2008 році. Але продовжував співпрацю з газетою «Азадлиг» (єдина незалежна газета в Азербайджані), де працював iз 2003 року. 
 
Пан Заідов заявляє, що про міжнародний розшук нічого раніше відомо не було, а до Києва Гусейнов їздив часто — готувався до відкриття українського бюро телеканалу «Туран ТВ».
 
Додамо, що, згідно зі «Світовим індексом свободи преси» 2017 року організації захисту прав журналістів «Репортери без кордонів», Азербайджан посів 162-ге місце зі 180 досліджених країн чи територій.