Молдова офіційно вимагає вивести російські війська з Придністров'я

14:51, 21.07.2017

Парламент Молдови схвалив декларацію з вимогою вивести російські війська з території невизнаного Придністров’я у п’ятницю.

 

За відповідний документ проголосував 61 депутат зі 101 від правлячої коаліції Ліберальної і Ліберально-демократичної партії, повідомляють ЗМІ Молдови.

 

Згідно з документом, перебування на території країни російських військ є загрозою для суверенітету, цілісності і незалежності Молдови.

 

"Дислокація на території Молдови значної кількості зброї та боєприпасів з Російської Федерації є постійною загрозою на адресу країни. Парламент закликає міжнародних посередників і спостерігачів ініціювати політичні дискусії про перетворення чинного миротворчого механізму в громадянську місію з міжнародним мандатом", - ідеться у документі.

 

Молдовські парламентарі закликали Росію завершити виведення військ і боєприпасів з Придністров'я.

 

Депутати звертаються до всіх міжнародних організацій з проханням підтримати ініціативу, спрямовану на підтвердження суверенітету і державності Молдови.

 

Водночас, обурені депутати від опозиційної партії соціалістів на знак протесту покинули зал засідань. Вони заявили, що "цей документ є геополітичною провокацією наприкінці сесії парламенту".

 

Нагадаємо, президент Молдови, лідер соціалістів Ігор Додон відомий своєю проросійською позицією, що призвело до його конфронтації з проєвропейською парламентською більшістю і сформованим нею урядом Молдови.