Франція вимагає покарати бойовика ДНР за домагання до спостерігача ОБСЄ

14:58, 10.05.2017

Франція вимагає притягнути до відповідальності бойовика терористичної ДНР, причетного до сексуальних домагань щодо жінки-спостерігача Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, яке мало місце в окупованому Старобешівському районі Донеччини 5 травня.

 

Про це заявив речник Міністерства закордонних справ та міжнародного розвитку Франції, повідомляє посольство цієї країни в Києві у середу.

 

«Новий інцидент стосовно патруля спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні мав місце 5 травня поблизу Петрівського (Донецька область). Спостерігачі ОБСЄ зазнали погроз з боку озброєних людей, а одна з членів місії стала жертвою сексуальних домагань», - обурюються французькі дипломати.

 

Відтак, Франція рішуче засуджує будь-які перешкоди належній роботі місії ОБСЄ, зокрема, зумисні і систематичні залякування на її адресу з боку сепаратистів.

 

На переконання дипломатів, винні особи мають бути встановлені і притягнуті до відповідальності за свої дії.

 

«Ми закликаємо всі сторони конфлікту, і особливо сепаратистів, гарантувати місії ОБСЄ вільний, безперешкодний та безпечний доступ до її зони відповідальності, а також долучитись до виконання Мінських домовленостей, які становлять єдиний шлях до вирішення конфлікту. Франція та Німеччина в рамках Нормандського формату невпинно продовжуватимуть докладати зусиль на досягнення цієї мети», - йдеться у заяві МЗС Франції.

 

Як повідомляла «УМ», член патруля ОБСЄ жіночої статі зазнала сексуальних домагань з боку озброєного автоматом бойовика ДНР, який погрожував, що не дозволить патрулю місії рухатися в східному напрямку з Петрівського до Роздольного, доки його сексуальні вимоги не будуть задоволені жінкою-спостерігачем.

 

Патруль залишив цей район іншим маршрутом.

 

Глава СММ ОБСЄ в Україні Ертурул Апакан засудив таке сексуальне домагання й звернувся до бойовиків з вимогою розібратися з цим випадком.