Аваков звільнив керівництво поліції Дніпра і області через «тітушок»

10:42, 10.05.2017
Аваков звільнив керівництво поліції Дніпра і області через «тітушок»

Чимало поліцейських Дніпра стали на бік "тітушок" під час побиття ветеранів АТО 9 траня.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков звільнив низку керівників поліції міста Дніпро і області у середу вранці. Причина: безпорадність поліції під час інцидентів і провокацій на масових заходах 9 травня, коли «тітушки» побили патріотів і ветеранів АТО.

 

Про це Арсен Аваков повідомив у Facebook.

 

Міністр зазначає, що відповідний наказ він підписав після попереднього розгляду по інцидентах і провокаціям у Дніпрі.

 

«Вранці підписаний наказ про звільнення з посад: начальника управління поліції Дніпровської області генерала Репешко; начальника міського управління поліції Дніпра полковника Бідило; відповідних заступників щодо забезпечення громадської безпеки», - написав пан Аваков.

 

 Міністр МВС додає, що також «призначено службове розслідування за тим, що сталося – для подальшого вивчення дій поліцейських». Відтак, до Дніпра направлено комісію на чолі з головою Департаменту внутрішньої  безпеки Нацполіціі паном Ковалем.

 

Крім цього, створено і спрямовано в місто Дніпро «спеціальну слідчу групу для розслідування дій цивільних осіб і їх координаторів в рамках порушених кримінальних проваджень».

 

«Сподіваюся цей урок поліцією Дніпра буде засвоєний. Як, сподіваюсь, засвоять його і політики. Зробимо висновки - будемо сильніші!», - констатує пан Аваков.

 

Тоді як журналіст Юрій Бутусов зазначив у Facebook, що російська провокація з «Безсмертним полком» вдалася лише у Дніпрі, де її було проведено з особливим розмахом. До того ж, «організатори не приховували реваншистський характер провокації, тож саме через це зараз лікує російська пропоганда».

 

«Керівництво поліції області і міста, на мій погляд, проявило повну неадекватність в оцінці ситуації, була відсутня взаємодія з ветеранами АТО, тому й пішло на поводу структур Опоблоку. Це ганьба», - написав пан Бутусов.

 

Журналіст робить висновок, що керівництво поліції міста і області виявилося некомпетентним, до того ж, застосування сили поліцейськими до учасників АТО має отримати правову оцінку. Тоді як «тітушок»-найманців, на його думку, варто ідентифікувати, внести до бази «Миротворець» і демонстративно притягнути до відповідальності за хуліганскі дії.

 

Пізніше підстави рішення Авакова пояснив у Facebook член колегії МВС, депутат Верховної Ради Антон Геращенко.

 

«Замість того, щоб стати між двома сторонами протистояння, окремі співробітники поліції діяли в інтересах однієї зі сторін. Співробітники поліції не реагували на порушення громадського порядку з боку осіб спортивної статури, які надягли на себе помаранчеві квадрати як знаки розпізнавання членів зграї», – повідомив пан Геращенко.

 

Як повідомляла «УМ», 9 травня у місті Дніпро сталася масова бійка, було травмовано 14 осіб, а за підозрою в причетності до сутичок затримано 15 осіб.

 

За даними ЗМІ, штовханину з АТОвцями почали невідомі хлопці спортивної статури, які перед цим охороняли агітаційні намети "Опозиційного блоку" та мали помаранчеві позначки на грудях, тоді як поліція відтіснила ветеранів АТО і захистила «тітушок».

 

Мер Дніпра Борис Філатов оголосив про припинення фінансування псевдоветеранських організацій у місті після побоїща і обіцяє фінасувати спілку ветеранів АТО.