Євробачення-2017: захмарні гонорари Джамали і Руслани пояснили законами індустрії

15:39, 05.05.2017
Євробачення-2017: захмарні гонорари Джамали і Руслани пояснили законами індустрії

Організатори обіцяють нову пісню Джамали у фіналі Євробачення-2017.

Креативний директор "Євробачення-2017" Сергій Проскурня вважає, що скандал навколо гонорарів Джамали та Руслани, які вони отримають за виступи на пісенному конкурсі, виник через непрофесійність журналістів України.

 

Тоді як суми гонорарів продиктовані законами індустрії шоу-бізнесу.

 

Мовляв, скандал походить з розряду "все пропало", бо непрофесійні журналісти не побажали простежити в системі РroZorro розшифровку використання цих коштів.

 

На цьому Сергій Проскурня наголосив у коментарі агенству «Укрінформ» в п’ятницю.

 

"Я хочу звернутися до всіх, хто шукає якісь занози в організмі Євробачення в Україні. Я один з ініціаторів руху за громадський контроль, безкінечну кількість разів я переконував різні уряди і різних президентів у тому, що громадський контроль і громадські експертні ради - це один з найважливіших механізмів розвитку громадянського суспільства. Бо одна справа декларувати, що ми будуємо громадянське суспільство, інша - мати інструментарій його формування. Але те, що відбувається довкола тендерних процедур Національної суспільної телерадіокомпанії України, - це не громадський контроль", - переконаний пан Проскурня.

 

За словами креативного директора, громадський контроль "ніколи не буде робити фальшивих заяв, влаштовувати істерики і битися з тими, кому треба як мінімум допомогти, а ще краще - дати склянку молока за ті психологічні, моральні і фізичні втрати, які несуть ці люди, завойовуючи український простір в Європі і в світі".

 

Тож на його думку, гонорари, які приписують Джамалі та Руслані, - це тільки частина тої величезної індустрії, яка стоїть за цими артистками.

 

"Це індустрія. Ми не можемо купити окрему деталь від машини, ми купуємо машину, наповнену деталями. Кожна деталь має свою ціну, і машина теж має свою ціну - комплексну. Так от, все, що ви бачите під час виступу, - це комплексна ціна машини "Джамала", машини "Руслана". Це безліч різних найважливіших технологій, технік, фахівців, експертів, людей, які творять відео, монтують, знімають, це обладнання і так далі. Це студії, це безкінечні тисячі годин ретельних записів на студіях, відбір матеріалу. Це врешті-решт люди, які слідкують за зовнішністю артистів, - дизайнери одягу, візажисти... Це ціла армія людей, яка в результаті сховалася за кулісами, тому що вийшла на сцену - Зірка!" - підкреслив Проскурня.

 

Він ще раз звернувся до авторів скандальних новин: "Якщо ви мене не чуєте, то ви глухі і сліпі. Відкрийте РroZorro, ту частину оголошень, яка стосується розшифровки використання цих коштів, подивіться ці масштабні кошториси, і тоді ви зрозумієте, що всі ваші претензії - це плітка з розряду "це зрада" і "все пропало". Це ті крики і ті істерики, які руйнують Україну і українське суспільство, а не будують. Дякую за увагу".

 

Як повідомляла «УМ», напередодні у системі електронних тендерів Prozorro було оприлюднено дані про закупівлі ПАТ "Національна суспільна телерадіокомпанія України" послуг трьох відомих українських співачок у фінальній частині Євробачення на 1,59 мільйона гривень.

 

Найдорожче коштуватиме виступ Джамали – 986 тисяч гривень. Руслана отримає 394 тисячі, а співачка, що навіть не виграла національного відбору, Onuka з Національним академічним оркестром народних інструментів - 213 тисяч гривень.

 

Письменник Юрій Винничук обурився цими захмарними гонорарами українських зірок, коли «в країні війна, медицина жебрацька і на книжках пройдисвіти економлять».