В окупованому Криму незаконно арештовують людей i катують ув’язнених — представництво ООН в Україні

17.03.2017
Жертвами незаконних дій з боку російських силовиків найчастіше стають люди кримськотатарської національності, а також усі, хто відкрито висловлює своє незадоволення умовами життя у Криму.
 
Істотно розв’язав руки правоохоронним органам нещодавно прийнятий окупаційною владою Криму закон, так званий «пакет Ярової—Озерова», яким фактично легалізували анонімні доноси та суттєво розширили права силовиків.
 
— Ув’язнених перевозять iз території Криму до Росії, саме там над ними тривають знущання, — заявила глава моніторингової місії ООН iз прав людини Фіона Фрейзер.
 
— Ми зафіксували як мінімум одну смерть ув’язненого у російській в’язниці та багато фактів, коли людям свідомо відмовляли у наданні медичної допомоги.
 
За словами представника всесвітньої організації з захисту прав людини, репресії проти інакодумців тривають в окупованому Криму вже більше двох років.
 
У своїй доповіді Фіона Фрейзер особливо відзначила, що втручання співробітників ФСБ Росії ускладнює роботу адвокатів i правозахисників.
 
Особливо цинічно розправляються з тими, хто займається справами, пов’язаними з порушеннями прав людини.
 
Нагадаємо, з моменту анексії Криму Росією слідчі ФСБ проводять регулярні обшуки та допити серед представників кримсько­татарського населення.
 
Рік тому підконтрольний Росії Верховний суд Криму заборонив діяльність Меджлісу на території анексованого півострова.
 
За цей час безвісти зникли кілька десятків представників кримськотатарського народу. Ще декілька сотень людей мучаться у тюремних катівнях без можливості повною мірою дізнатися про справжні причини свого затримання.
 
У немилість російської влади потрапив і 67-річний заслужений журналіст України Микола Семена за серію статей, оприлюднених у виданні «Крим. Реалії» та за свої відверті виступи в ефірі «Радіо «Свобода».
 
Слідчі ФСБ звинувачують відомого журналіста у закликах до порушення територіальної цілісності Росії та вимагають засудити його за статтею 280.1 КК РФ («Публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації»).
 
А ось представники Росфінмоніторингу внесли журналіста до Федерального переліку терористів та екстремістів, в який уже включено понад 20 кримчан.
 
— Незадовго до затримання я бачив агентів, які стежили за мною при пересуваннях містом, — розповідає Семена. — Відчувалося стороннє втручання й у роботу мого персонального комп’ютера. Я вимикав телефон, але нічого не допомогло уникнути арешту.
 
У квітні минулого року співробітники ФСБ провели обшуки у будинках журналіста Семени та ще шести його колег, яких підозрювали у співпраці з «Радіо «Свобода».
 
Їх усіх відкрито звинуватили у шпигунстві. Так, міністр внутрішньої політики, інформації та зв’язку Криму Дмитро Полонський заявив, що Микола Семена виконував роль іноземного агента та працював на півострові як засланий шпигун.
 
— Усі без винятку журналісти видання «Крим.Реалії» змушені використовувати шифровані канали зв’язку через неможливість працювати на півострові легально, — заявив головний редактор проекту Володимир Притула. — Журналісти, які чесно виконують свої професійні обов’язки, змушені працювати підпільно.
 
Кримський журналіст Микола Семена ось уже рік перебуває на підписці про невиїзд, однак перше, «технічне», засідання у його справі пройшло тільки навесні нинішнього року.
 
У Залізничному райсуді Сімферополя літнього чоловіка змусили надати повні анкетні дані, а також деякі документи щодо даної справи.
 
В очікуванні чергового судового засідання Микола Семена розповів, на чому базуватиметься його захист у суді. За словами журналіста, між Росією та Україною ще й досі діє договір про державний кордон, і навіть у самій Росії ще не змінений відповідний закон.
 
Згідно з цими документами та існуючим міжнародним правом, Крим — український.
 
Також Микола Семена переконаний, що взяти участь у дискусії на тему статусу Криму має право будь-яка людина, незалежно від релігійних переконань i професії.
 
Адвокат Миколи Семени Еміль Курбедінов заявляє про тиск, який чинять на нього співробітники ФСБ, та слабо вірить у можливість ви­правдального вироку від влади Російської Федерації для свого підзахисного.
 
Правозахисник висловив надію, що журналіста Миколу Семену підтримають представники світової громадськості.
 
Саме це дозволить добитися винесення умовного вироку з урахуванням похилого віку та поганого стану здоров’я чоловіка.
 
Уже відомо, що постійне представництво США в ОБСЄ звернулося до керівників структур цієї організації, наполягаючи на тому, що вони повинні взяти під свій контроль хід судового процесу над українським журналістом Миколою Семеною в окупованому Росією Криму.