У Києві представили «Останню кавалькаду» в пам’ять про Василя Сліпака (відео)

18:19, 12.02.2017
У Києві представили «Останню кавалькаду» в пам’ять про Василя Сліпака (відео)

Композитор П'єр Тійуа (в центрі) і диригент Ніколя Крос (праворуч).

Меморіальна композиція "Остання кавалькада" у пам'ять про загиблого на Донбасі оперного співака і добровольця Василя Сліпака з позивним «Міф» пролунала у Національній філармонії у Києві.

 

Світову прем'єру виконали музиканти Київського камерного оркестру під керівництвом французького диригента, друга Сліпака, Ніколя Кроса.

 

Про це повідомляє "5 канал" у неділю.

 

"Остання кавалькада" написана французьким композитором  П'єром Тійуа у пам'ять про Василя Сліпака. Про це його попросив французький диригент Ніколя Крос, який дружив із загиблим оперним співаком і воїном понад 8 років. Разом вони відіграли більше десятка концертів. Планували спільні проекти.

 

Київський камерний оркестр під керівництвом Кроса виконує цей твір вперше, спеціально для українського глядача.

 

Пан Крос згадує про свого друга: "Він не говорив про це зі мною та з іншими паризькими музикантами. Він ніби розділив своє життя на два. В одному Василь – оперний співак. Зі мною він розмовляв лише про музику чи наших спільних знайомих. І я вважав, що буде не зовсім доречно розпитувати його про погляди. Але у Василя були друзі, які бачили його й іншим. Він вів з ними напружені дискусії, адже вони вмовляли його не їхати".

 

"Остання кавалькада" у деяких уривках справді імітує звуки війни. Зокрема, литаври вриваються в мелодію, мов артилерійські залпи.

 

Диригент Крос каже, що композитор Тійуа зазвичай пише досить екстремальну музику: дуже швидку, голосну.

 

«Це складова його персонального стилю. Але враховуючи те, що він цікавився життям Василя, ймовірно, тут він відобразив останні хвилини його життя», - додає музикант.

 

Двоюрідний брат співака Володимир Омелян зауважує: "Він досі з нами, це справжня легендарна реінкарнація козака Мамая. Напевно, він так бачив свою останню роль".

 

Нагадаємо, соліст Паризької опери, доброволець із позивним "Міф" Василь Сліпак  загинув на фронті 29 червня 2016 року. Разом із бойовими побратимами він відбивав атаку терористів на селище Луганське, під Донецьком. У нього влучила куля снайпера.

 

Вже наступного дня з Василем попрощалися у Дніпрі. Опісля тіло співака доправили до Львова, де поховали на Личаківському кладовищі. Попрощатися з героєм прийшли тисячі людей.