Прем'єр Японії вшанував загиблих у Перл-Харборі й не вибачився

11:31, 28.12.2016
Прем'єр Японії вшанував загиблих у Перл-Харборі й не вибачився

Барак Обама і Сіндзо Абе під час вшанування загиблих у бухті Перл-Харбор.

Прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе і президент США Барак Обама відвідали меморіал лінкора «Арізона» в бухті Перл-Харбор на Гаваях, присвячений загиблим в результаті нападу японських військ на США 75 років тому - 7 грудня 1941 року.

 

Про це повідомляє BBC у середу.

 

Сіндзо Абе і Барак Обама помолилися за загиблих, вшанувавши пам’ять 2 400 моряків і морських піхотинців США. Утім, як і очікувалося, прем'єр Японії не приніс вибачень за атаку японської авіації.

 

«Як прем'єр-міністр Японії я висловлюю щирі і нескінченні співчуття душам тих, хто загинув тут», - заявив пан Абе.

 

Відзначається, що це перший випадок, коли меморіал одночасно відвідали лідери США і Японії.

 

За кілька годин до прильоту Барака Обами на Гаваї, Сіндзо Абе поклав вінок на американському військовому кладовищі в присутності директора меморіального комплексу Джеймса Хортона.

 

 

Зазначимо, що перед від'їздом з Токіо пан Абе заявив, що хоче надіслати сигнал, що Японія ніколи не повторить звірства минулих воєн.

 

Нагадаємо, у травні 2016 року Барак Обама став першим президентом США, який відвідав Хіросіму, на яке США скинули першу атомну бомбу 1945 року. Утім, тоді Обама також не вибачився, а лише висловив співчуття жертвам.

 

Першим японським лідером, який відвідав Перл-Харбор, став Сігеру Йосіда, який зупинявся на Гаваях на шляху до Сан-Франциско для підписання мирного договору з США в 1951 році.

 

Як відомо, 7 грудня 1941 Японія напала на військові бази США на Гаваях в бухті Перл-Харбор. В результаті загинули більше двох тисяч американських військовослужбовців. У день атаки США оголосили Японію війну, тим самим вступивши у Другу світову війну.