Віктор Янукович міг опинитися в Росії вночі 23 лютого завдяки генералу Галкіну

17:12, 28.11.2016
Віктор Янукович міг опинитися в Росії вночі 23 лютого завдяки генералу Галкіну

Віктор Янукович в Ростовському обласному суді 28 листопада 2016 року.

Колишній президент Віктор Янукович не зміг пояснити, яким чином опинився на території Російської Федерації 23 лютого 2014 року, коли тікав з України. При цьому, він заперечує своє знайомство із російським генералом Галкіним, який, за версією слідства, сприяв його втечі з України. 

 

Відповідне запитання задав Януковичу представник Генпрокуроартури під час відеодопиту в Святошинському райсуді Києва суді в понеділок.

 

«Яким чином 23лютого 2014 року о 3.51 ночі ви опинилися на території Російської Федерації?», – запитав прокурор.

 

Натомість Янукович не дав прямої відповіді й лише повторив свою версію про засідку, яку влаштували на нього «радикали», коли він прямував до Криму.

 

«22 лютого ми рухались у напрямку Криму. В районі Мелітополя ми потрапили фактично в засідку, яка була в 5 кілометрах від нас. Передова група, яка мене супроводжувала, побачила озброєних автоматичною зброєю людей, одяг був без ознак. Перед цим постом було встановлено два крупнокаліберних кулемети», – заявив втікач.

 

На уточнююче запитання прокурора, Янукович відповів, що про засідку йому доповів керівник передової групи.

 

Водночас прокурор наголосив, що група, за даними слідства, перебувала за 120 км від Маріуполя, поблизу Бердянська.

 

Також Янукович зазначив, що йому повідомили, що з Донецька також виїхала група, щоб перехопити його кортеж.

 

«Фактично нас почали оточувати», - засвідчив Янукович. І додав, що через це він віддав наказ водіям їхати на територію Криму.

 

За його словами, автомобіль з кортежу було обстріляно, а одного з охоронців - поранено. Пізніше інший представник прокуратури поцікавилася прізвищем пораненого охоронця. "Іванцов Дмитро Валерійович", - сказав Янукович після тривалої паузи, зазирнувши до паперів. 

 

Врешті-решт колишній президент так і не розповів, як опинився на території Росії. Але повідомив, що перед тим, як виїхати з Донецька до Криму 22 лютого він зустрічався з донецьким олігархом Рінатом Ахметовим.

 

За словами Януковича, він обговорив з Ахметовим події, які відбуваються на той момент в Україні.

 

Янукович також відкинув твердження обвинувачення про його знайомство з командувачем Південного військового округу збройних сил Росії Олександром Галкіним.

 

«Я ніякого генерал-полковника не знаю», - сказав він.

 

Нагадаємо, що за даними слідства, Янукович втік до Росії з Криму, за допомогою Чорноморського флоту Росії. Але напередодні, 23 лютого 2014 року о 3.51 Янукович потрапив до міста Єйська (Росія) звідки його військовим літаком назад повертали до Криму.

 

Як повідомляла «УМ», Генпрокурор Юрій Луценко оголосив підозру колишньому президенту Віктору Януковичу в державній зраді й поплічництві Росії в агресії проти України.