Українців закликають не їхати до Японії через землетрус

13:11, 23.11.2016

Міністерство закордонних справ рекомендує громадянам України утриматися від відвідання п’яти префектур Японії - Фукусіма, Івате, Міягі, Ібаракі та Чіба через потужний землетрус, що стався біля берегів Фукусіми у вівторок.

 

Про це повідомляє прес-служба МЗС України в середу.

 

Тим громадянам України, які перебувають на території цих регіонів, вітчизняні дипломати рекомендують уважно стежити за повідомленнями компетентних органів Японії про загрозу подальших поштовхів і виникнення цунамі (оприлюднюються на телебаченні або на веб-сторінці метеорологічного агентства Японії за посиланням: http://www.jma.go.jp/jma/indexe.html).

 

У разі подачі сигналу тривоги МЗС рекомендує українцям зберігати спокій, виконувати інструкції та вказівки представників органів місцевих і рятувальних служб.

 

Під час землетрусу українцям варто враховувати такі правила поведінки:

 

1. Якщо ви перебуваєте у приміщенні, перейдіть під балку, дверний отвір або станьте біля несучої стіни;

 

2. Перебувайте подалі від предметів, які можуть впасти і травмувати вас (гіпс, вікна, меблі, інші незакріплені предмети);

 

3. Обережно користуйтеся сходами: вони можуть бути пошкоджені;

 

4. Не користуйтеся ліфтом;

 

5. Враховуйте інші можливі наслідки землетрусу: руйнування мостів, зсув грунту, завали, витік газу і т.д.;

 

6. Якщо ви перебуваєте на вулиці, відійдіть від будівель, дерев, вуличних ліхтарів, ліній електропередач, а також від місць, де ви могли б потрапити під падіння предметів (зовнішнє оздоблення, плитка, рекламні щити);

 

7. Після землетрусу, у разі необхідності, надайте першу допомогу тим, хто цього потребує;

 

8. Виходьте з будівель обережно, взувшись - для запобігання пораненню битим склом.

 

У МЗС також зазначають, що в разі оголошення попередження про цунамі громадянам, які перебувають в прибережних районах, необхідно негайно залишити небезпечні місця і, по можливості, дістатися до безпечних місць на пагорбах або у високих будівлях та не залишати їх до скасування попередження.

 

Якщо ж українці все ж таки потрапили у надзвичайні ситуації, їм пропонують невідкладно звертатися до посольства України в Японії на телефон «гарячої лінії»:  +819017754206, електронну пошту [email protected] або на цілодобову «гарячу лінію» МЗС України: +38 044 238 16 57, електронну пошту [email protected].