В Японії нагородили Орденом Вранішнього Сонця українського дипломата

09:55, 03.11.2016
В Японії нагородили Орденом Вранішнього Сонця українського дипломата

Микола Кулініч став кавалером Ордену Вранішнього Сонця.

Посол України в Австралії Микола Кулініч отримав від уряду Японії одну з найвищих державних нагород цієї країни - Орден Вранішнього Сонця із золотою та срібною зірками. Українського дипломата відзначили престижним орденом за його діяльність на посаді Надзвичайного і Повноважного посла України в Японії у 2007-2013 рр.

 

Про це повідомляє агенція «Укрінформ» з посиланням на Міністерство закордонних справ Японії у четвер.

 

«Пан Кулініч - один з найбільш видатних експертів з питань Японії у Міністерстві закордонних справ України», - сказано в повідомленні японських дипломатів.

 

Відтак, українського дипломата нагороджено «За особистий внесок у розвиток дружніх відносин і взаєморозуміння між Японією та Україною».

 

Орден Вранішнього Сонця із золотою та срібною зірками є другим ступенем першої в історії Японії найвищої державної нагороди, заснованої за наказом імператора Мейдзі у 1876 році.

 

За рішенням уряду Японії таким орденом нагороджують за визначні досягнення у сфері міжнародних відносин, захисту навколишнього середовища, популяризацію японської культури.

 

Одним з перших кавалерів ордену, в перший рік його заснування, став відомий французький юрист Гюстав Еміль Буассонад, який брав безпосередню участь в укладенні першого цивільного кодексу Японії.

 

У 1884 році кавалером ордену став Хорас Кепрон – відомий американський меценат, поціновувач японського мистецтва, колекція якого є окрасою Смітсонівського музею у Вашингтоні.

 

У 2015 році Орденом нагороджено знаменитого італійського диригента Рікардо Муті.

 

Серед дипломатів такої честі удостоєний постійний представник США в Організації економічного співробітництва та розвитку - Констанс Морелла.