Порошенко: Немає ніякого АТО, є російська агресія

18:56, 27.10.2016
Порошенко: Немає ніякого АТО, є російська агресія

Порошенко в Острозькій академії. (Фото прес-служби Президента України)

Президент України Петро Порошенко вперше публічно заперечив доцільність вживання поняття «Антитерористична операція», або АТО. На його думку, події на Донбасі є агресією Росії проти України.

 

Про це Порошенко заявив під час свого виступу з нагоди 440-річчя з дня заснування Острозької академії у Рівненській області в четвер.

 

«Я хотів би чітко наголосити: у нас немає ніякого АТО, у нас є агресія Російської Федерації проти нашої незалежної та суверенної держави», - підкреслив віглава держави.

 

Своїм ключовим завданням на посаді Порошенко вважає досягнення визнання російської агресії проти України усім світом. На його думку, «це не просто задовольняє наше право на правду, а й має відповідні юридичні наслідки».

 

За його словами, головною метою росіян було зобразити ситуацію на сході України, як український внутрішній конфлікт, де Росія є лише «посередником».

 

«Але ми не дали цього зробити. І на сьогоднішній день вперше під час мого візиту до Норвегії, який відбувся тиждень тому, у спільній міжнародній заяві Президента України і прем'єр-міністра Норвегії було названо агресію Росії проти України», - заявив Порошенко.

 

Президент додав, що після добре скоординованої роботи українських депутатів та дипломатів на сесії ПАРЄ було прийнято резолюцію, «де чітко наголошується агресія Росії проти України».

 

«І зараз, під час консультацій з керівництвом Євросоюзу, впевнений в тому, що ми розповсюдимо застосування цього терміну», - додав глава держави.

 

Він запевняє, що Україна точно поверне під свій контроль та суверенітет тимчасово окуповані Росією території.

 

«Дозвольте мені не погодитися з Вашою фразою, що ми втратили території. Не втратили ми їх. Їх статус - вони тимчасово окуповані. Ми їх точно повернемо під український суверенітет і під український прапор», - заявив Президент, відповідаючи на питання одного з викладачів академії.

 

Петро Порошенко також вважає, що агресія проти України розорила Росію.

 

«Коли вони починали агресію рубль був 30 (за долар), зараз – 70, золотовалютні резерви на нулі. Економічне зростання з 5% до глибокої рецесії», - наголосив Порошенко.