В Єрусалимі поховали легендарного Шимона Переса (фото)

12:42, 30.09.2016
В Єрусалимі поховали легендарного Шимона Переса (фото)

(Фото Reuters)

Офіційна церемонія похорону екс-президента Ізраїлю Шимона Переса відбулася в Єрусалимі у п’ятницю. Провести в останню путь легендарного лідера країни приїхали світові лідери і високопосадовці з більш ніж 70 держав. Пана Переса поховано на національному цвинтарі на Горі Герцля.

 

Про це повідомляють світові ЗМІ.

 

На похороні виступили рідні Шимона Переса, а також президент Ізраїлю Реувен Рівлін, який назвав померлого «великою людиною світу», а також колишній президент США Білл Клінтон, ізраїльський письменник Амос Оз та інші.

 

 

Попрощатися з паном Пересом приїхали президент США Барак Обама (який також виголосив промову на церемонії) та держсекретар США Джон Керрі, прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо, а також палестинський лідер Махмуд Аббас (це його перший візит до Ізраїлю з 2010 року).

 

 

Йорданія та Єгипет – єдині арабські країни, які підписали мирні угоди з Ізраїлем – надіслали своїх офіційних представників на церемонію.

 

Церемонію також відвідали перші особи Фінляндії, Франції, Німеччини, Італії, Латвії, Литви, Мексики, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Румунії, Іспанії, Швеції, а також керівники ООН та НАТО.

 

Делегацію з Великої Британії очолив принц Чарльз із дружиною. Росію на похороні представляла спікер верхньої палати парламенту Валентина Матвієнко.

 

 

У церемонії поховання узяв участь і Президент України Петро Порошенко.

 

«Ми прощаємось з добрим другом України. Шимон Перес – видатна постать у глобальному масштабі, адже він завжди докладав максимальних зусиль для підтримки миру та ставив принципи честі та поваги до людської гідності понад усе! Тому це втрата не лише Ізраїлю, але й усього світу», - сказав пан Порошенко.

 

 

Труну пана Переса з військовими почестями ескортували від парламенту в Єрусалимі до національного цвинтаря на Горі Герцля, де він спочиватиме з багатьма іншими колишніми лідерами країни.

 

Похорон Шимона Переса став наймасштабнішим від часу поховання прем’єр-міністра Іцхака Рабина, якого вбив єврейський націоналіст у 1995 році.

 

Нагадаємо, що пан Перес переніс інсульт два тижні тому та помер на 94-му році життя у середу у шпиталі в Тель-Авіві. Він вважається одним з отців-засновників Ізраїлю.