У Ріо офіційно закрили Паралімпіаду-2016

08:28, 19.09.2016
У Ріо офіційно закрили Паралімпіаду-2016

У бразильському Ріо-де-Жанейро відбулася офіційна церемонія закриття літніх Паралімпійських ігор, на яких у трійці найкращих команд фінішувала збірна України. Яскраве свято прощання зі змаганнями на легендарному стадіоні «Маракана» містило елементи імпровізації – спортсмени приєдналися до запальних танців у латиноамериканському стилі.

 

Прапор Паралімпіади передали меру Токіо, де пройдуть Ігри 2020 року.

 

Учасники церемонії вшанували хвилиною мовчання пам'ять іранського велогонщика Бахмана Голбарнежада, який в суботу помер після аварії на шосейній гонці.

 

«Сьогодні ми святкуємо закінчення 12 днів змагань, але також сумуємо після вчорашніх трагічних подій», - сказав президент Міжнародного паралімпійського комітету Філ Крейвен.

 

Збірна України завершила участь у Паралімпійських іграх на третьому місці в медальному заліку. Українські спортсмени в останній день Паралімпіади не брали участь у змаганнях.

 

У медальному заліку «синьо-жовтих» могла обійти команда США, але американські атлети не здобули 18 вересня медалей найвищої проби. Тож збірна США здобула лише 115 медалей. Щоб посунути збірну України в медальному заліку американським паралімпійцям достатньо було здобути одне золото, але цього не сталося.

 

Таким чином, команда України, виборовши рекордну 41 золоту медаль (а в цілому 117), залишилася третьою. Переможцем Паралімпіади стала збірна Китаю, яка здобула 239 медалей, в тому числі 107 золотих. Друге місце посіла Великобританія – 147 медалей, з яких 64 найвищої проби.

 

 

Українським спортсменам-паралімпійцям «за блискучі результати, щирі емоції та натхнення» подякував у соцмережах Президент України Петро Порошенко, який назвав виступ співвітчизників на Паралімпіаді «фантастичним».

 

Попередній український рекорд був встановлений під час Паралімпіади-2012 у Лондоні, коли українці здобули 84 медалі, з яких 32 були золотими.

 

Нагадаємо, що Паралімпійські ігри в Ріо пройшли без участі російських спортсменів, які на початку серпня були відсторонені від участі в Паралімпіаді за рішенням Міжнародного паралімпійського комітету через допінг-скандал.

 

Українській збірній вдалося обійти США, у яких 115 медалей, та Австралію із 81 відзнакою.