У Росії суд виніс вирок чотирьом кримським татарам

14:00, 07.09.2016
У Росії суд виніс вирок чотирьом кримським татарам

(Фото: Крым. Реалии)

Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону оголосив вирок у справі чотирьох кримських татар за звинуваченням у зв'язках із «Хізб ут-Тахрір».

 

Севастополець Руслан Зейтуллаєв отримав вирок 7 років позбавлення волі у колонії загального режиму, російська вдала назвала його організатором осередку «Хізб ут-Тахрір».

 

Ферат Сайфуллаєв, Рустем Ваітов і Нурі Прімов отримали по 5 років виправної колоної загального режиму.

 

Суд оголосив вирок за 15 хвилин. Під час оголошення вироку у кримських мусульман були заклеєні скотчем роти на знак протесту проти несправедливого суду. Також татари були у футболках з надписами: "Театр закінчено", "Замовлення виконане", "Кримські татари", "Знову під забороною".

 

Адвокат Едем Семедляєв зазначив, що буде оскаржувати вирок.

 

Суд над кримськими татарами розпочався у червні. Їх арештували взимку 2015 року і звинуватили в участі у ісламській організації «Хізб ут-Тахрір». Прокурор попросив для чотирьох кримських татар покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 7 до 17 років.

 

Українське Міністерство зкордонних справ висловило протест через вироки російського суду. Про це написала на Twitter речниця МЗС Мар'яна Беца.

 

"Цинізм держави-окупанта: Умерова звільнили з лікарні і одночасно незаконно засудили 4 кримських татар до 7 та 5 років. Висловлюємо протест у зв'язку з незаконними вироками. Вимагаємо від РФ припинити репресії проти кримських татар", - заявила Беца

 

«Хізб ут-Тахрір» – це міжнародна ісламська політична організація. Її офіційно декларованою метою є встановлення ісламської держави і мусульманського способу життя. Ця організація заборонена в Росії, Казахстані та Німеччині.

 

Нагадаємо, вранці 23 січня 2015 року у будинках Руслана Зейтуллаєва, Нурі Примова і Рустема Ваітова провели обшуки. Після цього їх затримали. 

 
Руслан Зейтуллаєв, якому інкримінують "організацію терористичної діяльності" та вимагають строк у 17 років, працював у будівництві, вів активну громадську діяльність у Криму. Він позиціонував себе як правозахисник і вважає, що саме тому став об’єктом переслідування. 
 
 
За версією ФСБ, Зейтуллаєв вів "приховану антиросійську, антиконституційну діяльність у вигляді пропагандистської роботи серед населення". 
 
 
Рустем Ваітов так само брав участь у громадській діяльності, облаштовував мечеті в Севастополі. У ті ж дні подібна ситуація – обшуки і арешт – відбулися і з Нурі Прімовим. 
 
 
Ферата Сайфуллаєва, який працював майстром з установки супутникових антен та був імамом і головою місцевої мусульманської громади, арештували 2 квітня. 
 
 
У якості доказів у справі фігурують абсурдні речі. Так, у Зейтуллаєва вилучили книгу "Житіє пророка Муххамеда", у Прімова – "Система Ісламу", а приводом для звинувачення Ваітова став запис у його блокноті "провести з братом Анасом сухбет". 
 
 
"Сухбет" у перекладі з кримськотатарської – бесіда, зібрання. Вживання кримськотатарського слова кримським татарином не викликає жодних здивувань і підозр ні в кого, утім, слідчі вважають, що це "відповідає правилам ідеології терористичної організації "Хізб ут-Тахрір".